Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z pesto z brokuła

4,4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Do rodziny wysmakowanych pesto (bazyliowe/ z marchewki/ z pietruszki/ szparagowe/ z awokado) dołącza pesto z brokuła! Rewelacyjne, kremowe, zupełnie inne niż wszystkie. Możecie nim posmarować swoje kanapki (zamiast gotowych, kupnych kremów) lub np. zrobić na obiad szybki, prosty, pyszny makaron z pesto brokuła. Co ważne, do zrobienia tego pesto możecie zużyć całą łodygę brokuła, która bardzo często zwyczajnie ląduje w koszu. Niesłusznie! Bo możecie z niej wyczarować takie oto cuda! Całość do przygotowania w 15 – 18 min (makaron gotujecie podczas szykowania pesto).

 

Makaron z pesto z brokuła

  • cały brokuł
  • 100 g pestek słonecznika
  • łyżeczka soku z cytryny + skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 60 g tartego sera parmezan
  • 80 ml oliwy z oliwek extra virgin (lub trochę więcej w razie potrzeby)
  • 1/3 łyżeczki chilli (więcej/ mniej w zależności od ostrości pesto – do smaku)
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • kilka czarnych oliwek – do posypania

 

Łodygę brokuła pokroić w cienkie plastry, różyczki porozdzielać na mniejsze kawałki. Zagotować w dużym garnku lekko posoloną wodę. Wrzucić brokuła i gotować ok 4 – 5 min, aż warzywo zmięknie. Odcedzić na sitku (trochę wody po gotowaniu zlać do szklanki) i przelać lodowatą wodą.

W międzyczasie naszykować resztę składników. Mocno rozgrzać suchą patelnię i uprażyć pestki słonecznika aż zaczną się rumienić (uwaga żeby nie przypalić za bardzo). Z cytryny zetrzeć skórkę, natkę, czosnek i ser z grubsza posiekać. Wszystko (zostawić dwie różyczki brokuła i odrobinę pestek) włożyć do wysokiego pojemnika do miksowania. Wlać oliwę i dodać przyprawy. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby rozrzedzić oliwą i wodą po gotowaniu brokuła.

Pesto wymieszać z ugotowanym makaronem. Rozłożyć na talerze. Ozdobić cząstkami brokuła, pestkami słonecznika i plasterkami oliwek i podawać.

Makaron z pesto z brokułamakaron z kremem z brokuła

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami