Tagi:

Makaron z pesto z marchewki to jedno z ulubionych dań moich dzieci. To taki mój awaryjny pewniak obiadowy, bo jest bardzo prosty, super szybki w przygotowaniu i zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu. Tylko porcję rodziców podkręcam odrobiną chilli.

Makaron z pesto z marchewki

  • 4 marchewki
  • pełna łyżka pestek słonecznika
  • pół łyżki pestek dyni
  • spory ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki
  • 120 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Zalać lekko osoloną wodą i gotować, aż będzie miękka. W tym czasie pestki słonecznika i dyni zarumienić na suchej patelni. Czosnek i natkę drobno posiekać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Marchew odsączyć zostawiając pół szklanki wody. Przełożyć do kielicha blendera. Dodać czosnek, pestki i natkę (zostawić trochę pestek i natki do dekoracji). Doprawić wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zblendować, dolewając w międzyczasie cienką strużką oliwę. Na koniec dodać tyle wody (po gotowaniu marchewki), by uzyskać pożądaną konsystencję.

Na talerze wyłożyć makaron, polać pesto, posypać resztą pestek i natką.

Makaron z pesto z marchewki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Makaron z pesto z marchewki
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)