Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z sosem z dyni i mięsem mielonym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z sosem z dyni i mięsem mielonym to danie inspirowane zupą dyniową z passatą i trawą cytrynową. Zupa tak mi zasmakowała, że bazując na podobnej kombinacji składników i przypraw stworzyłam mięsny sos do makaronu. Kilka kropli oliwy truflowej jeszcze bardziej podnosi walory smakowe, ale jak nie macie, to bez tego dodatku też będzie pycha.

Makaron z sosem z dyni i mięsem mielonym

  • pomidor
  • 300 g dyni (sam miąższ, bez skóry i pestek)
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz i chilli do smaku, po pół łyżeczki papryki słodkiej i curry
  • 100 g passaty pomidorowej
  • łyżka oliwy + łyżka masła klarowanego
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 100 g makaronu (dowolny, u mnie tagliatelle)
  • łyżka oliwy truflowej – opcjonalnie
  • kilka łyżek pestek słonecznika

Przygotować składniki. Pomidora sparzyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Dynię, cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrać i drobno posiekać w niewielką kostkę. Trawę cytrynową zgnieść i bardzo drobno posiekać (tylko niezdrętwiałą część).

W jednym garnku zagrzać bulion. Dodać dynię, pietruszkę i połowę marchewki. Ugotować do miękkości pod koniec dodając wszystkie przyprawy. Zestawić z ognia, dodać passatę i zmielić.

Jednocześnie w osobnym dużym garnku rozgrzać oliwę razem z masłem klarowanym. Zmniejszyć moc grzania na minimalną i zeszklić cebulę i czosnek. Często mieszać i nie dopuścić do przypalenia, bo warzywa zrobią się gorzkie. Po około 2 minutach dodać mięso mielone, resztę marchewki i starty imbir. Dokładnie wymieszać i smażyć razem kilka minut. Dodać pomidora, zalać sosem dyniowym i gotować kolejne 20 minut do pełnej miękkości mięsa. W międzyczasie ugotować makaron i podprażyć pestki słonecznika na suchej patelni.

Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem, skropić oliwą truflową i obsypać pestkami słonecznika.

Makaron z sosem z dyni i mięsem mielonym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami