Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niebanalny makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy, czyli jak w mniej niż 20 minut przyrządzić danie, którym zaskoczycie i zachwycicie Waszych gości. Właściwie całość do przygotowania w trakcie, gdy gotuje się Wam makaron: szybkie posiekanie składników, krótkie obsmażenie i na koniec podpalenie wszystkiego na patelni dla nadania daniu niesamowitego posmaku i aromatu. Sos na bazie podpalanej brandy znacie już z tego dania. U mnie niezmiennie na liście ulubionych kulinarnych trików.

Jeśli przetestujesz – będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie i sugestie w komentarzach.

I oczywiście zachęcam do testowania pozostałych wysmakowanych makaronów.

Makaron z szynką parmeńską, camembert i brandy

  • 120 g makaronu (dowolny, u mnie trofie)
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • niewielka cebula
  • ok 10 oliwek
  • 100 g sera camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 łyżeczki tymianku, oregano, słodkiej papryki
  • 25 ml brandy
  • 2 łyżki kaparów
  • rukola
  • tarty parmezan do posypania

Ugotować makaron al dente, odlać (zostawić z ¼ szklanki wody) i przelać zimną wodą. Podczas gotowania makaronu przygotować wszystkie składniki: szynkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę, oliwki w talarki, a ser kozi na kawałki. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.

Rozgrzać na dużej patelni masło i krótko obsmażyć szynkę. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Wmieszać ser kozi i wszystkie przyprawy. Trzymając patelnię na małym ogniu wlać brandy i podpalić. Gdy płomień zgaśnie odstawić patelnię z ognia. Wmieszać oliwki i kapary. W razie potrzeby rozrzedzić wodą po gotowaniu makaronu.

Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem. Podawać obsypane rukolą i startym parmezanem.

Makaron z szynką parmeńską, camembertMakaron z camembert i szynką parmeńską

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami