Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sezonowo. Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami z dodatkiem przyjemnie ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii. Danie jest dość ciężkie i sycące, w sam raz na pochmurniejsze czerwcowe dni, gdy potrzeba nam więcej energii. Całość do wykonania w niewiele ponad pół godziny jeśli wykorzystamy czas gotowania się makaronu i szparagów na przyrządzenie reszty składników. Można przygotować dzień przed (bez zapiekania), a kolejnego dnia już tylko wstawić do piekarnika.

Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami

  • 100 g makaronu rigatoni
  • 8 szparagów zielonych
  • 300 g mielonej wołowiny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 duży pomidor
  • kulka mozzarelli
  • 150 g mascarpone
  • 75 ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatułowej
  • świeża bazylia do podania

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Wyłożyć na sitko i w tej samej wodzie ugotować szparagi tak by wciąż pozostały jędrne i jedynie lekko zmiękły (około 2 minuty). Rurki makaronu pokroić na 3 części każdą. Szparagi w poprzek na niewielkie krążki.

W czasie gotowania makaronu i szparagów przyrządzić mięso. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodać lekko posolone mięso i usmażyć szybko na dużej mocy. Doprawić sosem worcestershire, solą i pieprzem. Wmieszać obranego ze skórki drobno pokrojonego pomidora i gotować kilka minut. Wymieszać z makaronem i wyłożyć na dno formy żaroodpornej.
W małym rondelku rozgrzać mascarpone. Podgrzewać ciągle mieszając, aż serek zrobi się płynny. Wlać mleko i energicznie zamieszać tak by nie powstały grudki. Chwilę pogotować aż sos zgęstnieje. Zestawić z gazu, doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i wylać na makaron z mięsem. W środek sosu powciskać poszarpaną mozzarellę. obsypać szparagami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 15 minut. Wyjąć i posypać bazylią.

Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagamiMakaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 14 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami