Tagi:

Sezonowo. Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami z dodatkiem przyjemnie ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii. Danie jest dość ciężkie i sycące, w sam raz na pochmurniejsze czerwcowe dni, gdy potrzeba nam więcej energii. Całość do wykonania w niewiele ponad pół godziny jeśli wykorzystamy czas gotowania się makaronu i szparagów na przyrządzenie reszty składników. Można przygotować dzień przed (bez zapiekania), a kolejnego dnia już tylko wstawić do piekarnika.

Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami

  • 100 g makaronu rigatoni
  • 8 szparagów zielonych
  • 300 g mielonej wołowiny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 duży pomidor
  • kulka mozzarelli
  • 150 g mascarpone
  • 75 ml mleka
  • 2 szczypty gałki muszkatułowej
  • świeża bazylia do podania

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Wyłożyć na sitko i w tej samej wodzie ugotować szparagi tak by wciąż pozostały jędrne i jedynie lekko zmiękły (około 2 minuty). Rurki makaronu pokroić na 3 części każdą. Szparagi w poprzek na niewielkie krążki.

W czasie gotowania makaronu i szparagów przyrządzić mięso. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodać lekko posolone mięso i usmażyć szybko na dużej mocy. Doprawić sosem worcestershire, solą i pieprzem. Wmieszać obranego ze skórki drobno pokrojonego pomidora i gotować kilka minut. Wymieszać z makaronem i wyłożyć na dno formy żaroodpornej.
W małym rondelku rozgrzać mascarpone. Podgrzewać ciągle mieszając, aż serek zrobi się płynny. Wlać mleko i energicznie zamieszać tak by nie powstały grudki. Chwilę pogotować aż sos zgęstnieje. Zestawić z gazu, doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i wylać na makaron z mięsem. W środek sosu powciskać poszarpaną mozzarellę. obsypać szparagami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 15 minut. Wyjąć i posypać bazylią.

Makaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagamiMakaron zapiekany z mięsem, sosem serowym i szparagami