Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Makowiec japoński

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wspaniale wilgotny, pyszny makowiec japoński. Cienki spód z ciasta kruchego i bardzo gruba warstwa maku na bogato. Do masy makowej możecie dodać dowolne bakalie np. żurawinę suszoną, rodzynki, skórkę kandyzowaną, liofilizowane owoce, orzechy (zwłaszcza polecam pekan/ włoskie i laskowe). Spód możecie sobie w ogóle darować jeśli macie ochotę, ale ja bardzo lubię jego cienką warstwę. Trochę dla przełamania słodyczy i kremowej konsystencji samej masy makowej. Wbrew nazwie, ten makowiec z samą Japonią nie ma kompletnie nic wspólnego. Tam takiego ciasta nie znają i nie jedzą. Co nie przeszkadza nam nazywać go makowcem japońskim i zajadać z wielkim smakiem. Bo jest przepyszny!

Po więcej Wigilijnych przepisów zapraszam do działu Wigilia.

Ciasto kruche do makowca

  • 340 g mąki pszennej
  • 2 małe szczypty soli
  • 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 20 g smalcu zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki zimnej wody

Mąkę przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać sól i posiekane masło oraz smalec. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać cukier, jajka, ekstrakt i wodę. Zagnieść ciasto – jak najszybciej. Kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, uformować z niego kulę, lekko ją spłaszczając (lepiej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Pod koniec chłodzenia, nagrzać piekarnik do 190 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować cienko (w razie konieczności lekko podsypując mąką). Wyłożyć na dno formy. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć na blat. Podczas pieczenia przygotować masę makową.

Makowiec japoński

  • 2 jabłka
  • 250 g bakalii
  • 4 jajka
  • ok 1 kg masy makowej (domowej lub kupnej)
  • kilka kropel esencji migdałowej
  • sok z ¼ cytryny

Jabłka obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny. Bakalie mniej więcej posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć końcówkami do ubijania białek aż do powstania jasnego, puszystego kremu (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka (czystymi, suchymi końcówkami miksera!) na sztywną pianę. Masę makową przełożyć do miski. Do maku dodać starte jabłka, bakalie i esencję. Skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać napuszone żółtka i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać białka i znów ostrożnie wymieszać, tylko po połączenia się składników.

Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać. Pozostałe ciasto odrywać po kawałku i wałkować w dłoniach na cienkie ruloniki. Układać w kratkę na wierzchu masy makowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 190°C, do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić. Wstawić do lodówki na min. Kilka godzin, żeby dobrze się zsiadło (lepiej będzie się kroić).

makowiec na kruchym spodzieMakowiec japoński

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

23 odpowiedzi

    1. Też o nawie japoński? Japoński często występuje bez ciasta, ale o polewie czekoladowej jeszcze nie słyszałam.

      1. rzeczywiście sporo zdjęć z czekoladową polewą. A widzisz. Każdy ma swój sposób 🙂 Jedna nazwa przepisu, tysiąc wariacji wykonania 🙂

      2. Dokładnie 🙂 ja akurat taki kupuję w piekarni i mam nawet kawałek w lodówce, dlatego o tym napisałam 🙂

  1. Przepięknie wygląda ten makowiec! Chętnie wypróbuję parę dni wcześniej przed Gwiazdką ten przepis! Wspaniale opisany, krok po kroku 🙂 A wzorek na makowcu jest prosty i śliczny – taki jaki najbardziej lubię w dekoracji ciast 🙂
    Pozdrawiam!

  2. Nie umiem piec ciast i zawsze mnie to stresuje , ale może się skuszę – u mnie wszyscy lubią makowce 🙂

    1. Mieszkałam przez jakiś czas w wynajętym mieszkaniu bez piekarnika. Nie wiem jak to przetrwałam 😉

      1. Ja mam piekarnik, ale niestety chyba zepsuty.. nie umiem z nim pracować a sama wiesz, że przy pieczeniu trzeba wyczuć piekarnik. Żebyś wiedziała ile ja bez w jednym tygodniu zepsułam to nie uwierzysz – potem się poddałam bo ilekroć myślała, że rozumiem mój piekarnik, to on zawsze wywijał mi dowcip. Nieśmieszny.

      2. Rzeczywiście nieśmieszny. Niestety podane czasy w przepisach zawsze trzeba lekko zmodyfikować pod swój piekarnik. Zwłaszcza przy bezie, gdzie czas i temperatura jest gwarantem sukcesu…. albo porażki niestety. Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że chwilowo mieszkamy w wynajętym mieszkaniu i mój obecny piekarnik jest tragedią. Za bezę się nie biorę chwilowo. Ale kilka dni temu robiłam pierniczki i te z prawej strony po 8 min były spieczone a z lewej ledwo dopieczone. Suma sumarum robiłam tylko na połowie blaszki więc zajęło mi to 2 razy więcej czasu niż powinno. Grrr!

    1. Nie mam pojęcia. Z Japonią nie ma nic wspólnego 😉 Nie ja to wymyśliłam. A ktoś kto wpadł na tą nazwę miał niezłą fantazję. Ale sam przepis obmyślił świetnie!

    1. O, nie słyszałam o tej wariacji. Dobrze wiedzieć. Choć niewątpliwie maku tu dużo więcej niż jabłek i zdecydowanie dominuje smakiem, więc jakoś makowowiec mi jednak bardziej pasuje. Zwał nie zwał, jest pyszne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami