Przepisy

Więcej

Porcja
1 porcja
Trudność
Łatwy
Czas
5 minut
Porcja1 porcja
TrudnośćŁatwy
Czas5 minut
Wydrukuj

Margarita mango

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Margarita drink idealny prosto z Meksyku. Banalnie prosty. Orzeźwiający. I za każdym razem może smakować nieco inaczej, bo jest mnóstwo (najczęściej słodkich, owocowych) dodatków, które świetnie się z margaritą komponują. Do moich ulubionych należą margarita mango i margarita arbuzowa. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą pierwszą. Jest absolutnie przepyszna! Do wykonania margarity potrzebujecie zaledwie kilka składników plus cukier kryształ do udekorowania brzegów kieliszka. Najważniejszym kluczem do sukcesu jest jednak samo mango. Koniecznie musi być miękkie, słodkie, soczyste. A pozostając w klimacie zapraszam na więcej dań z fenomenalnej kuchni meksykańskiej (dostępne tutaj).

Margarita mango

  • mango
  • 80 ml srebrnej tequili
  • 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • 50 ml soku świeżo wyciśniętego z limonki
  • kostki lodu
  • cukier kryształ na brzegi kieliszka

Mango obrać, usunąć z środka pestkę i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki poza cukrem wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować aż będzie gładka, kremowa konsystencja. Brzegi kieliszka przetrzeć kawałkiem cytryny bądź limonki i obtoczyć dookoła w miseczce z cukrem. Do środka kieliszka przecedzić drink z shakera (bez ewentualnych kawałków lodu).

Margarita mango

Margarita mango
Ja z moją Meksykańską margaritą. W Chihuahua, Meksyk

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

22 odpowiedzi

    1. Można Aniu. W kuchni wszystko można. 😉 Ja wychodzę z założenia, że wszystko (no prawie wszystko ;)) dla ludzi byle z głową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami