Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niebanalny mazurek z masłem orzechowym z wyczuwalną nutą Amaretto. Na najlepszym kruchym spodzie. Do tego dekoracja z wiśni i czekolady. Jestem pewna, że ten mazurek podbije niejedno serce. Mimo, że z całą pewnością nie jest to tradycyjny mazurek, który pamiętacie z dzieciństwa. Przede wszystkim masa jest delikatna i puszysta, a dekoracja dość minimalistyczna. Jak dla mnie numer jeden na tegorocznym, Wielkanocnym stole. Spody można przygotować nawet 4-5 dni wcześniej. Masy i dekorację koniecznie 1-2 dni przed Wielkanocą, by spód lekko namięknął.

Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto

  • spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
  • masa z masła orzechowego – przepis poniżej
  • czekoladowe ganache – przepis poniżej
  • ok 40 wiśni np. z frużeliny wiśniowej
  • ozdobne koraliki do dekoracji

Na zupełnie schłodzony kruche spody wyłożyć masę z masła orzechowego. W masę wciaskać odsączone wiśnie. Gdzieniegdzie rozsypać połowę koralików. Zrobić ozdobne esy floresy z czekoladowego ganache (za pomocą rękawa cukierniczego). Posypać resztą koralików. Mazurek przechowywać w lodówce.

Masa z masła orzechowego

  • 125 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietany 36%
  • 45 g cukru pudru
  • 2 łyżki Amaretto
  • 3 g żelatyny

Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno. Wstawić do lodówki (nie myć końcówek miksera). Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Masło orzechowe zmiksować tymi samymi końcówkami) z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać cukier puder, amaretto i żelatynę. Krótko zmiksować. Na koniec do masy delikatnie (łyżką, już nie miksować) wmieszać ubitą na sztywno śmietanę.

Czekoladowe ganache

  • 50 g śmietany kremówki 36%
  • 40 g gorzkiej czekolady

W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Mazurek z masłem orzechowym, wiśniami i AmarettoMazurek z masłem orzechowym, wiśniami i Amaretto

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

  1. jeszcze do niedawna nie lubiłam mazurków a teraz na święta robie po kilka różnych, najbardziej lubię pomarańczowe 😉

    1. Ja polubiłam mazurki odkąd zaczęłam przy nich kombinować na 1000 sposobów. Nieograniczone pole do zabawy z masami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami