Tagi:

Meksykańska enchilada z kurczakiem czyli tortille zapiekane z mięsem, serem, kukurydzą i aromatycznym sosem pomidorowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W oryginalnym przepisie wykorzystujemy tortille kukurydziane, a nie pszenne i dodajemy więcej chilli do sosu.

Meksykańska enchilada z kurczakiem

  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • łyżka oleju roślinnego
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki kuminu, kolendry i papryki słodkiej
  • sucha papryczka chilli
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mała puszka kukurydzy
  • pół łyżeczki cukru
  • 150 g startego sera
  • 4 tortille

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić w podłużne słupki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię rozgrzać aż zacznie parować. Obsmażyć krótko kurczaka na rumiano ze wszystkich stron i odkładać na bok. Na patelnię po kurczaku wlać łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (papryka, kumin i kolendra) i przełamaną na pół papryczkę chilli bez pestek. Wymieszać i smażyć razem około 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki (same, bez soku, sok zachować), koncentrat pomidorowy i dokładnie odsączoną kukurydzę. Posypać cukrem dla wyciągnięcia smaków z pomidorów, zamieszać wszystko i smażyć kilka minut do lekkiego odparowania i połączenia się smaków. Zdjąć z ognia, wyjąć papryczki chilli, dodać kurczaka i wymieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę soku pozostałego po pomidorach. Tortille nafaszerować nadzieniem, posypać w środku na całej długości 2/3 startego sera i zwijać w rulony. Układać na dnie naczynia łączeniem do dołu by tortille nie rozwijały się w trakcie pieczenia. Na wierzchu tortilli rozsmarować resztę sosu pomidorowego i posypać resztą sera. Zapiekać około 15 minut bez przykrycia.

Meksykańska enchilada z kurczakiemMeksykańska enchilada z kurczakiemMeksykańska enchilada z kurczakiem