Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mięciutki i wilgotny piernik last minute

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo dobre, mięciutkie i wilgotne ciasto a’la piernik last minute. Do wykonania zaledwie w chwilę, z prostych składników, które dostaniecie pewnie w każdym osiedlowym sklepiku (jedyny potencjalny problem może być z przyprawą do piernika). I nawet nie potrzebujecie miksera! Ciasto jest pyszne natychmiast po zrobieniu, więc w wersji ekstremalnej możecie je zrobić nawet w Wigilię rano. Trzymane szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej utrzyma świeżość przez kilka dni. Uwielbiam je za to jakie jest puszyste, a przy tym wilgotne (za sprawą oleju i powideł). Oblane mięciutką polewą kakaową wprost rozpływa się w ustach. Polecam! I zapraszam po więcej Wigilijno – świątecznych przepisów tutaj.

Piernik last minute

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 12 g przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • niepełna łyżka kakao
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 220 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 3 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
  • 100 ml oleju
  • 140 g powideł śliwkowych
  • ok 20 śliwek suszonych
  • miękka polewa kakaowa z przepisu na dole

Blachę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia (kwadratowa 24 x 24 cm). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (grzanie góra –dół bez termoobiegu).

Do dużej miski przesiać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko i wymieszać. Następnie wbić jajka i dokładnie roztrzepać (najlepiej trzepaczką). Powoli, cienką strużką wlewać olej, ciągle roztrzepując. Na koniec dodać powidła śliwkowe i połowę śliwek drobno posiekanych. Ostatni raz wymieszać, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na blat i zostawić do ostudzenia. Wystudzony piernik polać polewą i ozdobić ćwiartkami pozostałych śliwek suszonych.

Miękka polewa kakaowa

  • 70 g masła
  • 35 g kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Cukier puder i kakao przesiać przez drobne sitko. Masło roztopić w garnku lub w mikrofali. Dodać przesiane suche składniki oraz mleko. Dokładnie roztrzepać do uzyskania jednolitej masy.

wilgotny szybki piernik powidłamiszybki piernik last minute

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Przepis wspaniały! Pierwszy raz w życiu piekłam piernik i szczerze wyszedł idealny. Nie spodziewałam się aż tak miękkiego i delikatnego ciasta.

  2. Zrobiłam wczoraj na próbę i na pewno zrobię też na święta. Bardzo prosty i szybki przepis. Chyba nie może się nie udac! Oprócz tego piernik staropolski z pani przepisu tez już dojrzewa. Bardzo go jestem ciekawa!

  3. Piernik przepyszny! Jeszcze raz dziękuję za przepis! Bardzo szybkie i smaczne ciasto, mega wilgotne i mega piernikowe

    1. ❤️❤️ bardzo się cieszę że smakował. I pięknie dziękuje za podzielenie się oponią. Wesołych Świąt!

  4. Uwielbiam pierniki bez nich nie wyobrażam sobie świąt i oczywiście obowiązkowo polany czekoladą . Takiego jeszcze nie jadłam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami