Tagi:

Cudownie puszyste, mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Jak to ciasto na świeżych drożdżach – potrzebuje naprawdę porządnego wygniecenia i dużo czasu na leżakowanie żeby wyszło idealnie puchate i delikatne. Przynajmniej do tych rogalików nie musicie robić rozczynu – zawsze to pół godziny do przodu 😉 Ja zrobiłam ten błąd, że zrobiłam tylko z pojedynczej porcji. Szybko pożałowałam! Podwojenie składników już nie kosztuje nas dużo czasu i wysiłku, a uwierzcie mi, że porcja rozchodzi się migiem. Zwłaszcza jeśli podacie jeszcze ciepłe. Nie ma szans żeby się oprzeć! A jeśli przypadkiem kilka by Wam zostało, to spokojnie można je zamrozić i trzymać w pogotowiu na chwilę słodkiej zachcianki.

Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • 8 g cukru waniliowego
  • 30 g masła min 82% tłuszczu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 65 ml mleka
  • nadzienie: dowolna, gęsta marmolada – u mnie czekośliwka
  • cukier puder do oprószenia

Na stolnicę przesiać 150 g mąki. Dodać sól i wymieszać. Żółtko utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym do powstania mocno napuszonej, jasnej masy (ok 6 – 7 minut). Mleko podgrzać do 40 stopni C (nie więcej, bo gorące zabije drożdże). Do mleka dodać pokruszone drożdże i porządnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Przelać do ubitego żółtka. Masło roztopić i również dodać do pojemnika z żółtkiem. Wszystko wymieszać i wyłożyć na mąkę. Dłońmi wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleiło podsypać delikatnie mąką (starać się nie dodawać jej za dużo). Ciasto drożdżowe należy wyrabiać długo i energicznie. Nawet ok 10 minut. Na koniec ma być idealnie elastyczne i miękkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 2 godziny.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część zostawić w misce (przykryte), drugą chwilę wyrobić i rozwałkować na okrąg. Na początku ciasto będzie mocno sprężyste, ale po chwili wałkowania, przestanie się kurczyć. Po uzyskaniu koła, przeciąć je na ósemki (jak na zdjęciu). Na każdą część nałożyć z szerszej strony łyżeczkę marmolady i zwijać dość ściśle. Układać na przygotowanej blaszce końcówką do dołu. Powtórzyć z drugą połową ciasta. Rogaliki przykryć ściereczką i zostawić na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Całe jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem rozsmarować na rogalikach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia (około 8 – 10 minut). Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić rogaliki drożdżoweMięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)