- Potrzebny czas: 1 godzina 20 minut
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 listopada 2017
Prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca mięsna zapiekanka z ziemniakami i winem. Dobrze sprawdzi się w chłodniejsze, pochmurniejsze dni kiedy potrzebujemy więcej energii i ciepełka 🙂 Jeśli lubisz takie dania to zapraszam po kolejne przepisy na pyszne zapiekanki (TAG: Zapiekanka). Nigdy dość 😉
Mięsna zapiekanka z ziemniakami i winem
- łyżka oleju
- duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 500 g wołowiny mielonej
- sól – do smaku
- puszka pomidorów krojonych lub świeże w sezonie
- po 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii
- 125 ml wina czerwonego wytrawnego
- 700 g ziemniaków
- 90 g ostrego sera żółtego
- pomidor
- 30 g masła
- 2 duże szczypty gałki muszkatułowej
- świeża bazylia
Rozgrzać olej na dużej patelni. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i chwilę razem podsmażyć. Dodać mięso mielone, posolić i smażyć co chwilę mieszając do zbrązowienia mięsa. Wlać pomidory z puszki, doprawić pieprzem, ziołami, bazylią i solą. Wymieszać i zalać winem. Gotować na dość dużym ogniu ok 40 minut aż cały płyn wyparuje, a mięso zrobi się miękkie.
W tym czasie obrać i pokroić na mniejsze części ziemniaki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie zetrzeć ser na małych oczkach tarki oraz sparzyć, obrać i pokroić na plasterki pomidora.
Odlać, dodać masło i gałkę muszkatołowa. Zagnieść na gładkie puree. W razie potrzeby dosolić.
Naszykować jedno większe lub kilka mniejszych form żaroodpornych. Na dno wyłożyć równomiernie farsz mięsny. Przykryć puree ziemniaczanym i obsypać serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Oprószyć solą i bazylia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i zapiekać ok 20 minut aż wierzch będzie ładnie rumiany. Odczekać kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Serwować obsypane świeża bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?