Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym. Bez dodatku jajka i bułki. Za to z dodatkiem ryżu, który pełni niejako rolę „spoiwa” oraz sprawia, że kotleciki są tak sycące, że spokojnie można jeść je już same, tylko w towarzystwie lekkiej sałatki lub surówki. Jeśli jest taka konieczność, to można, choć radzę, pominąć koncentrat i musztardę. Koncentrat dodatkowo spaja pulpeciki, a musztarda sprawia, że są delikatniejsze.

Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

  • 100 g suchego ryżu
  • ząbek czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej, oregano i ziół prowansalskich
  • kilka szczypt papryki ostrej (do smaku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu drobiowego

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek rozgnieść w prasce lub bokiem noża. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i następnie w kosteczkę. Czosnek, paprykę i mięso mielone przełożyć do miski. Dodać musztardę, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wyrobić dłońmi i zwilżając dłonie chłodną wodą formować małe pulpeciki.

W szerokim garnku rozgrzać passatę i bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Gdy będzie się już gotował, delikatnie wkładać pulpeciki. Poczekać aż znów zacznie wrzeć i zmniejszyć moc grzania. Gotować około pół godziny by mięso i papryka zupełnie były miękkie i delikatne.

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

DSC 001
„Pyszne! Dzieciakom bardzo smakowały :)” Sylwia

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Pulpeciki w bardzo podobnym wydaniu są u nas na porządku dziennym. Moi chłopcy są w stanie zjeść naprawdę sporą porcję. Staś niejadek wcina aż miło patrzeć, a raczej należy do dzieci niejadków. Bardzo fajna propozycja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami