Autor Wysmakowane 24 września 2017
Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym. Bez dodatku jajka i bułki. Za to z dodatkiem ryżu, który pełni niejako rolę „spoiwa” oraz sprawia, że kotleciki są tak sycące, że spokojnie można jeść je już same, tylko w towarzystwie lekkiej sałatki lub surówki. Jeśli jest taka konieczność, to można, choć radzę, pominąć koncentrat i musztardę. Koncentrat dodatkowo spaja pulpeciki, a musztarda sprawia, że są delikatniejsze.
Przepisy na pulpeciki dla najmniejszych dzieci na początku rozszerzania diety znajdziecie w e-book Dieta Twojego maluszka.
Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym
- 100 g suchego ryżu
- ząbek czosnku
- pół papryki czerwonej
- 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka musztardy
- po pół łyżeczki papryki słodkiej, oregano i ziół prowansalskich
- kilka szczypt papryki ostrej (do smaku)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 ml bulionu drobiowego
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek rozgnieść w prasce lub bokiem noża. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i następnie w kosteczkę. Czosnek, paprykę i mięso mielone przełożyć do miski. Dodać musztardę, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wyrobić dłońmi i zwilżając dłonie chłodną wodą formować małe pulpeciki.
W szerokim garnku rozgrzać passatę i bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Gdy będzie się już gotował, delikatnie wkładać pulpeciki. Poczekać aż znów zacznie wrzeć i zmniejszyć moc grzania. Gotować około pół godziny by mięso i papryka zupełnie były miękkie i delikatne.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
4 odpowiedzi
Pulpeciki w bardzo podobnym wydaniu są u nas na porządku dziennym. Moi chłopcy są w stanie zjeść naprawdę sporą porcję. Staś niejadek wcina aż miło patrzeć, a raczej należy do dzieci niejadków. Bardzo fajna propozycja 🙂
Dziękuję i w takim razie mam nadzieję, że Staś też tak stwierdzi 😉
Naprawdę fajne przepisy 🙂
Supwr przepis, muszę koniecznie wypróbować w domu. Może dzięki niemu mój mąż przekona się w końcu do klopsikow