Tagi:

Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym. Bez dodatku jajka i bułki. Za to z dodatkiem ryżu, który pełni niejako rolę „spoiwa” oraz sprawia, że kotleciki są tak sycące, że spokojnie można jeść je już same, tylko w towarzystwie lekkiej sałatki lub surówki. Jeśli jest taka konieczność, to można, choć radzę, pominąć koncentrat i musztardę. Koncentrat dodatkowo spaja pulpeciki, a musztarda sprawia, że są delikatniejsze.

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

  • 100 g suchego ryżu
  • ząbek czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej, oregano i ziół prowansalskich
  • kilka szczypt papryki ostrej (do smaku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml bulionu drobiowego

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Czosnek rozgnieść w prasce lub bokiem noża. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i następnie w kosteczkę. Czosnek, paprykę i mięso mielone przełożyć do miski. Dodać musztardę, koncentrat i wszystkie przyprawy. Wyrobić dłońmi i zwilżając dłonie chłodną wodą formować małe pulpeciki.

W szerokim garnku rozgrzać passatę i bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Gdy będzie się już gotował, delikatnie wkładać pulpeciki. Poczekać aż znów zacznie wrzeć i zmniejszyć moc grzania. Gotować około pół godziny by mięso i papryka zupełnie były miękkie i delikatne.

Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Pyszne! Dzieciakom bardzo smakowały :)” Sylwia

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Mięsno – ryżowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)