Tagi:

Pączki z ricotty – podejście trzecie, zdecydowanie najlepsze. Za pierwszym razem skusiłam się na przepis Nigelli. Pączusie zdecydowanie zbyt mocno chłonęły tłuszcz. Za drugim nie wyszły tak miękkie jak powinny. Aż wreszcie, przy kolejnej próbie, udało mi się dopasować proporcje, tak by z czystym sercem polecić Wam testowanie pączusiów. Zwłaszcza, że ich zrobienie jest tak szybkie i bezproblemowe! Ale uwaga! Są zupełnie inne niż tradycyjne na drożdżach. I w szybkości przygotowania (max 30 minut) i w smaku (z wyczuwalnym posmakiem serka) i w konsystencji (miękkie, wręcz lekko wilgotne w środku) – nie mają też takiej charakterystycznej, lekko chrupiącej otoczki jak tradycyjne pączki. Warto zrobić dla porównania. Nam bardzo smakowały, może w Was też znajdą amatorów 🙂

Polecam też pozostałe wysmakowane przepisy na pączki oraz pączkowe ABC, czyli zbiór uniwersalnych zasad i wskazówek jak smażyć pączki, niezależnie od przepisu.

Mini pączki z ricotty w 30 minut

  • 110 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 40 g cukru pudru + do posypania
  • 250 g sera ricotta
  • łyżeczka Amaretto (można zastąpić esencją waniliową)
  • tłuszcz do smażenia – polecam kostkę smalcu + olej rzepakowy – łącznie na głębokośc około 3-4 cm

Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Zacząć od rozgrzania tłuszczu do 180 stopni C. Nie powinien nagrzewać się zbyt szybko. W tym czasie przygotować ciasto na pączki. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do sporej miski. Dodać cukier i utrzeć na wysokich obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Dodać ser ricotta i Amaretto. Krótko zmiksować na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodać przesiane suche składniki i delikatne wymieszać łyżką. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek nakładać małe kulki ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, po około 1,5 minuty z każdej strony. Wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Szybkie, puszyste pączki z ricottyMini pączki z ricotty w 30 minut

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Mini pączki z ricotty w 30 minut
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)