Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki bananowe bez cukru

4,2
Rated 4.2 out of 5
4.2 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jeden z naszych ulubionych wypieków czyli muffinki bananowe bez cukru. Sama nie wiem jak to się stało, że dopiero dziś ten przepis pojawia się na blogu. Chyba po prostu zawsze za szybko znikały i nie miałam szans zrobić zdjęcia inaczej niż w przelocie między paterą, a buźkami moich dzieci. ? Muffinki są naprawdę słodkie mimo, że nie zawierają ani grama cukru ani żadnego innego słodzidła. Wszystko to tylko za sprawą bardzo dojrzałych bananów. Nie zwiększajcie nadmiernie ich ilości w cieście. Raz, że naprawdę nie potrzebuje być już słodsze, a dwa że dodatkowe owoce mogą zbyt obciążyć babeczki i tak ładnie nie wyrosną.

Nie masz wagi kuchennej? Zobacz jak łatwo przeliczyć wagę w gramach na szklanki czy łyżeczki. Sprawdź ile gramów ma szklanka, łyżka i łyżeczka produktu, którego właśnie potrzebujesz do przepisu.

 

W E-BOOK Przepisy od 6 miesiąca znajdziecie jeszcze zdrowszą wersję tych muffinków, specjalnie dla najmniejszych domowników. -> E-BOOK DIETA TWOJEGO MALUSZKA

Wypróbujcie też pozostałe wysmakowane MUFFINKI! Ich rodzina stale rośnie! LINK -> Muffinki

 

Muffinki bananowe bez cukru

  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 100 ml mleka
  • 140 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
  • 220 g mąki pszennej
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny/ rodzynek – opcjonalnie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiuegu). Formę na mufifiny lekko natłuścić olejem.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całe jajka ubić mikserem do mocnego napuszenia (ok 2 minuty ubijania). Dodać do jajek rozgniecione widelcem banany, wlać ciepłe mleko i olej, bezpośrednio do miski przesiać przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać owoce suszone i delikatnie wymieszać. Masę wylać do każdego wgłębienia na muffinki do ok ¾ wysokości (ciasto mocno urośnie). Piec ok 15 minut, aż ciasto ładnie urośnie, delikatnie zarumieni się, a wbity w środek patyczek będzie suchy. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem można udekorować plasterkiem banana i bakaliami.

Muffinki bananowe bez cukruMuffiny bananowe bez cukruBabeczki bananowe dla dzieci bez cukru

ARTYKUŁ ZAWIERA LINK REKLAMOWY

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,2
Rated 4.2 out of 5
4.2 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

27 odpowiedzi

  1. Muffinki wyszły bardzo smaczne. Za pierwszym razem za duzo odmierzylam mleka i ciasto bylo za rzadkie i słabo wyrosły. Drugie idealne, Moje wnuczęta zjadły ze smakiem chociaż wnuczek jest tzw niejadek. Jak mawiaja praktyka czyni mistrza. Polecam serdecznie dla maluszków idealne chociażby przez fakt , że nie trzeba dodawać cukru.

    1. Jest to przepis do którego często wracam i nie spotkałam się nigdy z zakalcem. Zastanawiam się co mogło pójść nie tak jeśli ilość użytych składników na pewno była poprawna. Może użyłaś bardzo zimnych składników prosto z lodówki? Albo intensywnie miksowałaś masę przez co za mocno się napuszyła?

    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam. Można spróbować, tylko możliwe, że koniecznie będzie dodanie większej ilości mąki, bo jabłka puszczą sok.

  2. Uwielbiam uwielbiam uwielbiam. Testowałam też pełnoziarnistą mąkę i orkiszową i bomba. Na pszennej wiadomo najsmaczniejsze ale zdrowsza alternatywa też szybko znika ?

  3. Po przeczytaniu komentarzy poniżej użyłam baaardzo dojrzałych, naprawdę słodkich bananów i moim zdaniem muffinki wyszły w punkt słodkie. I takie mięciutkie że aż miło.

  4. Zrobiłam te muffiny. Takie średnie wyszły, nie slodkie nic? Jednak miałam za mało dojrzałe banany. Jak będę miała banany mega przejrzałe to może spróbuję znowu je zrobić. I już nie dodam sody bo strasznie ją czuje.

    1. Banany powinny być mocno dojrzałe. Miękkie i juz brązowiejące. Tylko wtedy muffinki wyjdą odpowiednio słodkie.

  5. Zrobiłam te muffinki ale wyszły takie średnie, czuć banany, muffiny są lekko słodkawe jak dla nas trochę za mało słodkie i za bardzo czuje w nich sodę. Moje banany były dobrze dojrzałe ale myślę że do tego przepisu są potrzebne takie banany które są przejrzałe i mają prawie całą brązowa skórkę.Ogólnie muffinki ładnie wyrosły i są wigotne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami