Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 26 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mięciutkie, wilgotne muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają nawet wyjęcia miksera.  Wszystkie składniki powinny być jednak w temperaturze pokojowej, więc warto pamiętać o tym, by wyjąć je z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Muffinki przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej – o ile coś zostanie na później. U nas zawsze znikają natychmiast bo, jak to muffinki, im świeższe, tym lepsze (więcej muffinkowych inspiracji TUTAJ).

Jeśli macie ochotę, to pokombinujcie z innymi smakami miodów. Pyszne smaki, pięknie zapakowane znajdziecie np. na Prezent Marzeń -> Twoja kolekcja miodów. Można od razu zamówić jeden zestaw dla siebie i drugi na prezent 😉

 

Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną

  • 125 g marchewki
  • duża garść suszonej żurawiny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml mleka owsianego (może być też kokosowe albo krowie)
  • jajko
  • 125 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół laski wanilii
  • 30 g orzechów laskowych
  • 35 g cukru drobnego
  • duża łyżka wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy zarumienić na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Lekko ostudzić i obrać z łupinek. Posiekać drobno i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami: przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami i cukrem.

Marchewki obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Wymieszać z posiekaną na mniejsze kawałki żurawiną.

Masło i miód włożyć do małego garnuszka i mieszając od czasu do czasu podgrzewać aż masło się roztopi. Rozciąć laskę wanilii i wydłubać ze środka miąższ. Wymieszać dokładnie, odstawić i po chwili dodać mleko i jajko – krótko, ale dokładnie roztrzepać. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym wymieszać delikatnie z suchymi składnikami i marchewką z żurawiną.

Masę nakładać do foremek (do 2/3 wysokości) i piec około 25 minut w 180 stopniach (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Po upieczeniu ostudzić na blacie. Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną, jak to muffinki bez kremu, przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. Nie trzymać w lodówce.

 


Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

wilgotne Muffinki marchewkowe z orzechami i żurawiną

POST ZAWIERA LINK SPONSOROWANY

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 26 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

    1. Hahaha! Cudowne określenie na dzieci 😀 A zepsuć wbrew pozorom łatwo… wystarczy przeciągnąć w piekarniku. Muffinki tracą wilgotność i są suche. Nie tylko z tego przepisu, absolutnie z każdego.

    1. Nie wierzę! Te muffinki są tak bajecznie proste, że nie ma opcji, żeby je zepsuć. Chyba, że zapomnisz że siedzą w piekarniku i się spieką na wiór 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami