Tagi:

Prze-rewelacyjne, intensywnie czekoladowe, mięciutkie muffinki z musem z Nutelli w środku. Zdecydowanie bardzo polecam i to od razu co najmniej z podwójnej porcji. Naprawdę ciężko poprzestać na jednym muffinku.

Muffinki z musem z Nutelli

  • 80g mąki pszennej
  • 35g zmielonych orzechów laskowych
  • 25g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50ml oleju np. słonecznikowy
  • 80ml mleka
  • 30 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • duże jajko
  • 75g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150g Nutelli
  • 200g serka Ostrovia/ Twój smak/ Philadelphia
  • Kilka orzechów laskowych w czekoladzie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę do muffinków wyłożyć papilotkami. Mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, kakao, proszek – przesiać, wymieszać i odłożyć.  W drugiej misce ubić jajko z cukrem do  otrzymania jasnej i puszystej masy. Wymieszać szybko z olejem i ekstraktem z wanilii. Dodawać na przemian suche składniki i mleko krótko mieszając (nie za długo, tylko do połączenia się składników!). Dodać kawałki posiekanej czekolady. Delikatnie wymieszać i nakładać do papilotek do wysokości ¾ foremek. Piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Można sprawdzić już po ok 17 min patyczkiem – ważne żeby nie przesuszyć ciasta, ale nie może być w środku surowe. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Nutellę zmiksować z serkiem Ostrovia. Babeczki wydrążyć w środku (cienki pionowy słupek od czubka babeczki w dół) i nadziewać musem z Nutelli.  Udekorować resztą musu i orzechami w czekoladzie.

deserki-muffinki-rocher2muffinki z musem z Nutellimuffinki z musem z Nutelli

Poszukujesz więcej inspiracji na pyszne, szybkie muffinki? Szukaj pod tagiem Muffinki

A fanów połączenia czekolady z Nutellą zapraszam na rewelacyjnie mięsiste, mięciutkie brownie z Nutellą.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Muffinki z musem z Nutelli
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)