Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki z musem z Nutelli

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prze-rewelacyjne, intensywnie czekoladowe, mięciutkie muffinki z musem z Nutelli w środku. Zdecydowanie bardzo polecam i to od razu co najmniej z podwójnej porcji. Naprawdę ciężko poprzestać na jednym muffinku.

Muffinki z musem z Nutelli

  • 80g mąki pszennej
  • 35g zmielonych orzechów laskowych
  • 25g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50ml oleju np. słonecznikowy
  • 80ml mleka
  • 30 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • duże jajko
  • 75g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150g Nutelli
  • 200g serka Ostrovia/ Twój smak/ Philadelphia
  • Kilka orzechów laskowych w czekoladzie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę do muffinków wyłożyć papilotkami. Mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, kakao, proszek – przesiać, wymieszać i odłożyć.  W drugiej misce ubić jajko z cukrem do  otrzymania jasnej i puszystej masy. Wymieszać szybko z olejem i ekstraktem z wanilii. Dodawać na przemian suche składniki i mleko krótko mieszając (nie za długo, tylko do połączenia się składników!). Dodać kawałki posiekanej czekolady. Delikatnie wymieszać i nakładać do papilotek do wysokości ¾ foremek. Piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Można sprawdzić już po ok 17 min patyczkiem – ważne żeby nie przesuszyć ciasta, ale nie może być w środku surowe. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Nutellę zmiksować z serkiem Ostrovia. Babeczki wydrążyć w środku (cienki pionowy słupek od czubka babeczki w dół) i nadziewać musem z Nutelli.  Udekorować resztą musu i orzechami w czekoladzie.

deserki-muffinki-rocher2muffinki z musem z Nutellimuffinki z musem z Nutelli

Poszukujesz więcej inspiracji na pyszne, szybkie muffinki? Szukaj pod tagiem Muffinki

A fanów połączenia czekolady z Nutellą zapraszam na rewelacyjnie mięsiste, mięciutkie brownie z Nutellą.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Wyglądają obłędnie. Na co dzień robię desery w wersji fit, ale jak mają przyjść goście często wybieram właśnie muffiny czekoladowe. Mała szansa, że komuś nie będą smakować 🙂

    1. To prawda. Jakoś zawsze się rozchodzą w ekspresowym tempie 😉 Mus z Nutelli jest pycha (oczywiście o ile lubisz Nutellę :P) i świetnie pasuje do muffinków. A przy okazji fajnie wygląda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami