Tagi:

Na Wysmakowane znów babeczki na słono (tutaj szukaj pozostałych; TAG: Muffinki). Tym razem muffinki z salami i suszonymi pomidorami. Pyszne, mięciutkie (nawet kolejnego dnia), małe i poręczne, wiec można takiego wrzucić do torebki i mieć zawsze pod ręką przepyszną, NIE słodką przekąskę. Polecam!

 

Muffinki z salami i suszonymi pomidorami

  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody kuchennej
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano i ostra papryka
  • 110 g oleju (polecam rzepakowy)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g salami s
  • 100 g sera żółtego w kostce
  • 10 suszonych pomidorów

Piekarnik nagrzać na 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy – do smaku) przesiać przez sitko do miski i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać (najlepiej trzepaczką) wszystkie mokre składniki (olej, mleko, jajka). Połączyć ze sobą zawartość obu misek, tylko do dokładnego połączenia się składników.

Salami pokroić w niewielką kostkę, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, pomidorki drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do masy i wymieszać łyżką. Napełnić foremki do muffinek do ok ¾ wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-22 minuty do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Muffinki z salami i suszonymi pomidoramimuffinki na słono z suszonymi pomidorami

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Muffinki z salami i suszonymi pomidorami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)