Tagi:

Chyba najlepsze muffiny czekoladowe jakie udało mi się zrobić, Idealnie słodkie. Cudownie wilgotne i mięsiste… o ile w odpowiednim momencie wyciągniecie je z piekarnika. Trzeba to czujnie kontrolować patyczkiem (zwykły, drewniany patyczek do szaszłyków). Co jakiś czas wbijać go w mufiinka i wyciągnąć muffiny z piekarnika natychmiast jak tylko przestanie mieć na sobie ślady surowego ciasta (wciąż powinien być lekko wilgotny). Zdecydowanie bardzo polecam.

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i kajmakiem

  • 250 g mąki
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • ok 130 g czekolady (mix białej, mlecznej i gorzkiej)
  • ok 7 łyżeczek masy kajmakowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolady drobno posiekać. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka do uzyskania piany. Dodać mleko i olej. Razem dokładnie roztrzepać po czym dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do masy wmieszać 100 g czekolad (resztę zostawić do dekoracji). Masę wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Do mniej więcej 3/4 wysokości foremek (muffinki dość mocno wyrastają). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut (po ok. 17 minutach zacząć robić test patyczka).

Lekko ostudzić i ozdobić kajmakiem (po ok. pół łyżeczki na muffinka) i resztą posiekanych czekolad.

Muffiny czekoladowe z kajmakiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i kajmakiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)