Tagi:

Szybkie, proste i trochę straszne babeczki na Halloween! Muffiny mumie! Zrobią furorę nie tylko wśród najmłodszych gości! Jak Halloween to oczywiście… dynia! I z niej właśnie są same muffinki. Pyszne, bardzo wilgotne, z jednego z moich ulubionych przepisów, do którego wracam co najmniej raz w każdym dyniowym sezonie. Plus prosta czekoladowa dekoracja i babeczki gotowe na imprezę! Polecam przygotować muffinki razem z dziećmi. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a maluchy mają mnóstwo frajdy, zwłaszcza przy samej dekoracji.

Więcej inspiracji na upiorne słodkości tu: Pomysły na Halloween – 5 strrasznych deserów

 

Muffiny mumie

  • 200 g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 50 g masła
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 160 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody kuchennej
  • 2 duże/ 3 małe jajka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

Dekoracja

  • 50 g białej czekolady
  • 2 kostki ciemnej czekolady

 

Dynię pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i podlać niewielką ilością wody. Gotować ok 10 min do pełnej miękkości dyni (kilka razy zamieszać). Odparować/ zlać pozostałą wodę. Blenderem ręcznym zmiksować dynię na gładkie puree. Dodać do garnka cukier i masło i chwilę razem podgrzać do rozpuszczenia masła. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać bezpośrednio do garnka z ostudzoną dynią. Dodać żółtka jaj i razem zmiksować, tylko do połączenia się składników. W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli. Ubite białka przełożyć do garnka z resztą składników i łyżką bardzo delikatnie wymieszać, starając się by piana jak najmniej opadła.

Dodaj pianę do ciasta i wymieszaj lekko szpatułką do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw suchego patyczka). Studzić na blacie.

Przygotować dekorację. Rozpuścić 3 kostki białej czekolady. Z rozpuszczonej czekolady wykonać okrągłe kleksy (gałki oczne) na kawałku papieru do pieczenia (np. rękawem cukierniczym). Dekorację wstawić do lodówki na kilka minut do stwardnienia. Następnie rozpuścić ciemną czekoladę i wykałaczką robić źrenice w każdym „oku”. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy babeczki będą ostudzone, podgrzać pozostałą białą czekoladę. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wykonywać na każdej babeczce dekorację mumii. Każdej mumii nałożyć oczy.

Muffiny mumie halloween babeczkibabeczki dyniowe na halloween

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Muffiny mumie - upiorne babeczki na Halloween
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)