Tagi:

Co pierwsze Ci się nasuwa, gdy myślisz „kuchnia grecka”? Oczywiście musaka (moussaka)! Musaka to nic innego, jak zapieczone warstwy ziemniaków, sosu pomidorowego z mięsem mielonym i sosu beszamelowego z serem. Moja musaka jest z ziemniakami (równie popularna w Grecji  jest wersja bez ziemniaków), a i ziemniaki i bakłażan grilluję przed pieczeniem. Moim zdaniem nadaje to daniu charakterku 😉

Trzymając się przepisu, danie musi wyjść! Niestety jest dość praco i czasochłonne. Warto podczas czekania na puszczenie soków przez bakłażan pokroić pozostałe składniki; podczas grillowania bakłażana i ziemniaków, na drugiej patelni przyrządzać sos; a podczas gotowania sosu przyrządzić sos beszamelowy i nagrzać piekarnik. Można w ten sposób zaoszczędzić nawet godzinę czasu. Warto też zrobić od razu podwójną porcję, zwłaszcza, że danie świetnie smakuje także po podgrzaniu. Moją moussakę robiłam w tortownicy. Po przestudzeniu i zdjęciu obręczy, prezentowała się świetnie… niczym tort! J

Musaka z ziemniakami (moussaka)

  • 700 g mięsa mielonego wołowego/ baraniego
  • 2 średnie bakłażany
  • 5 średnich ziemniaków
  • puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy 400 ml
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • Łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 3 ziela angielskie
  • 4 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 szczypty gałki muszkatułowej
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 ml białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Umyć bakłażany i pokroić je wszerz na plasterki o grubości około 5 mm. Posolić i odłożyć na pół godziny, by puściły wodę. Obrać, umyć i pokroić na nieco węższe plasterki ziemniaki. Silnie rozgrzać patelnię grillową, ziemniaki maczać w oliwie i grillować po około 5 minut na każdej stronie. Gotowe ziemniaki przekładać do szerokiego naczynia żaroodpornego, (wysmarowanego oliwą), tak by przykryły równomiernie całe dno. Bakłażany osuszyć papierowymi ręczniczkami z wody, natrzeć oliwą i również grillować, także po około 5 minut na każdej stronie, do uzyskania charakterystycznych pręg. Połowę bakłażanów rozłożyć na ziemniakach. Resztę odłożyć na wierzch.

Na zwykłej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Dodać rozgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć, uważając by nie przypalić czosnku. Zwiększyć moc grzania, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę, raz na jakiś czas mieszając. Do podsmażonego mięsa dodać przecier, pomidory, białe wino i wszystkie przyprawy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ponownie zmniejszyć moc grzania i gotować ok 40 minut (lub dłużej) pełnej miękkości mięsa. Zestawić z ognia i wyłowić liście laurowe i zielę angielskie.

Połowę sosu wylać na bakłażany. Przykryć drugą warstwą z pozostałych bakłażanów i zalać resztą sosu. Na wierzch wylać sos beszamelowy z serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem.

Sos beszamelowy z serem

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • sól i biały pieprz
  • 2 duże szczypty gałki muszkatułowej
  • 100 g tartego twardego sera żółtego

W małym garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Na koniec ma powstać biała zasmażka. Następnie zacząć wlewać mleko – stopniowo, po ok 30 ml, cały czas mieszając. To najważniejszy moment co do grudek. Gotować około 10 minut. Na koniec doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem i zestawić z ognia. Dodać starty ser i wymieszać.

Musaka z ziemniakami Moussaka z ziemniakami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Musaka z ziemniakami (moussaka)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)