Tagi:

Meksykańskie nachosy zapiekane z serem i sosem pomidorowym to mój niezawodny imprezowy Hit. Takie nachosy poznaliśmy i pokochaliśmy podczas naszej drugiej podróży do Meksyku, tym razem do części północnej, która kulinarnie (i nie tylko!) bardzo różni się od tej południowej. Kuchnia północnego Meksyku zwana jest popularnie Tex Mex i dużo bardziej przypomina dania meksykańskie znane nam tu, w Polsce, np. burrito (bezskutecznie szukaliśmy go na południu Meksyku!), quesadilla czy właśnie nachosy.
Nachosy Tex Mex oryginalnie podaje się z sosem pomidorowym i serem. Reszta dodatków jest opcjonalnych i zazwyczaj dostaje się je w dodatkowych miseczkach do dowolnego komponowania dania (albo każdego nachosa osobno). Choć zdarza się też, że dostajesz nachosy combo, których zjedzenie nawet w dwójkę jest mega wyzwaniem i spokojnie mogą zastąpić cały obiad (zdjęcie poniżej). Dlatego zawsze warto się upewnić co szef kuchni rozumie pod nazwą nachosy 😛
Moja wersja jest skomponowana z dodatków, które najczęściej lądowały w mojej Meksykańskiej kompozycji czyli czerwona papryka, czerwona fasola, guacamole i sos majonezowy (w wersji oryginalnej dodaje się do niego sos chipotle, jeśli macie to polecam).
W wersji ultra ekspresowej można użyć kupne nachosy i gotowy sos pomidorowy. W przepisie podaję mój szybki sposób na podstawowy sos, więc jeśli macie czas to polecam skorzystać.

Nachosy zapiekane z serem

  • ok 300 g nachosów (kupne lub domowe)
  • 100 g sera żółtego (polecam cheddar)
  • garść czerwonej fasoli
  • 1/3 czerwonej papryki
  • kilka łyżek sosu pomidorowego – domowy (przepis poniżej) lub kupny
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z pół limonki
  • dojrzałe awokado
  • mały ząbek czosnku

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół z termoobiegiem). Tortille wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kolejno: połową startego sera. Fasolą, posiekaną papryką. Miejscami polać sosem pomidorowym (przepis poniżej) i posypać z wierzchu resztą sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec ok 7 minut aż całość się podgrzeje i ser roztopi. W tym czasie przygotować sos majonezowy (majonez wymieszać z jogurtem i łyżeczką soku z limonki) oraz sos guacamole (obrane awokado zmikować na pastę z posiekanym czosnkiem i resztą soku z limonki). Nachosy po wyjęciu z piekarnika polać miejscami sosem majonezowym i guacamole. Podawać od razu.

Szybki sos pomidorowy z świeżych pomidorów

  • duży dojrzały pomidor
  • 1/3 niewielkiej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki chilli
  • szczypta cuktu
  • sól – do smaku

Pomidora sparzyć wrzątkiem, lekko ostudzić i obrać z skórki. Wyciąć gniazdo nasienne i posiekać z grubsza miąższ. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidora, chilli i cukier. Gotować około 15 minut do pełnej miękkości pomidorów. Zmielić blenderem (nie musi być dokładnie). Doprawić do smaku.

Nachosy zapiekane z serem Tex Mex
MOJE DOMOWE NACHOSY

 

nachosy meksykańskie
NACHOSY COMBO WERSJA XXL W MEKSYKU

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Nachosy zapiekane z serem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)