Tagi:

Próbowaliście kiedyś zastąpić w naleśnikach część mąki budyniem? Jeśli nie, to polecam, bo naleśniki budyniowe są przepyszne. Mięciutkie i delikatne w smaku stanowią miłą odmianę od tradycyjnych naleśników (tu mój ulubiony przepis: naleśniki – przepis podstawowy). Ostatnio poszłam jeszcze o krok dalej w kulinarnym eksperymencie i do ciasta budyniowego dodałam jeszcze starte drobno jabłko. Dzieciaki zachwycone, ja zachwycona. Więc zakładam, że eksperyment się powiódł 😉 Do środka pakujecie na co tylko macie ochotę, ale uwaga! Tylko w wersji na słodko. Uwierzcie mi, że budyń (nawet bez dodatku cukru) i jabłko średnio się Wam będą komponować w towarzystwie wytrawnego farszu ;). Natomiast twarożek z świeżymi owocami czy po prostu serek waniliowy lub konfitura będą idealnym uzupełnieniem. Naleśników spokojnie można zrobić w większej ilości i trzymać do 2 dni w lodówce. Bardzo dobre i na zimno i odgrzane.

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

  • łyżka masła klarowanego + odrobina do natłuszczenia patelni
  • 1 duże jabłko
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • budyń śmietankowy 60 g bez cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 czubate łyżką mąki pszennej

Łyżkę masła roztopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Zacząć nagrzewać patelnię delikatnie natłuszczoną masłem (chyba, że macie nieprzywieralną patelnię to można bez dodatkowego tłuszczu).

Jajka zmiksować z szczyptą soli do mocnego napuszenia. Dodać budyń w proszku, mleko i przesianą mąkę. Krótko zmiksować. Jabłko zetrzeć na małych oczkach bezpośrednio do masy i wymieszać łyżka. Wylewać na patelnię niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całym dnie (ja po prostu przechylam patelnię na wszystkie strony). Smażyć do zarumienienia (ok minutę na pierwszej stronie i nieco krócej na drugiej).

Zdejmować z patelni. Faszerować dowolnym nadzieniem i podawać.

Naleśniki budyniowe z jabłkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Naleśniki budyniowe z jabłkiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)