Tagi:

Delikatne, mięciutkie naleśniki kakaowe z bananami i musem śmietankowo – orzechowym. Polecam zarówno na pyszne, słodkie rozpoczęcie/ zakończenie dnia jak i na podwieczorek.

Naleśniki kakaowe z bananami i musem orzechowym

  • 160 g mąki pszennej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 3 duże jajka
  • 175 ml zimnego mleka 3,2%
  • 175 ml zimnej wody gazowanej
  • 40 g roztopionego masła klarowanego + do posmarowania patelni
  • 120 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 120 g mascarpone
  • 2 banany
  • 3 pełne łyżki Nutelli
  • śmietana kremówka
  • łyżka cukru pudru + do obsypania
  • orzechy laskowe do podania

Do miski przesiać przez drobne sitko mąkę i kakao. Dodać cukier i sól i wymieszać dokładnie. Dodać jajka, mleko, wodę i masło. Roztrzepać albo krótko zmiksować do otrzymania jednolitej masy naleśnikowej. Ciasto odstawić w temperaturze pokojowej żeby odpoczęło.

W tym czasie przygotować dodatki. Orzechy laskowe lekko zarumienić na suchej patelni i ostudzić. Serek waniliowy zmiksować z mascarpone i Nutellą. Banany pokroić w plasterki o grubości około 3-4 mm. Zimną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno. Wstawić do lodówki na czas smażenia naleśników.

Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu (ciasto zawiera już masło), ewentualnie bardzo delikatnie posmarowanej.  Podawać po lekkim ostudzeniu nadziane musem orzechowym i bananami, z kleksem bitej śmietany na wierzchu, obsypane orzechami i oprószone cukrem pudrem.

Naleśniki kakaowe z bananami i musem orzechowym

Przepis bierze udział w mojej wysmakowanej akcji śniadaniowej:

Wysmakowane śniadania