NALEŚNIKI Przepis podstawowy na ciasto naleśnikowe: delikatne, cieniutkie, elastyczne miękkie w środku i lekko chrupiące przy brzegach. Nie przywierają podczas smażenia. Wszystko dokładnie takie jak lubię najbardziej. Ciasto można przygotować wieczór wcześniej, a kolejnego dnia rano smażyć naleśniki (możliwe, że trzeba będzie lekko rozcieńczyć masę dodatkową wodą gazowaną).

NALEŚNIKI Przepis podstawowy

  • 160 g mąki
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać resztę składników i zmiksować do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię. Nie dodawać tłuszczu, jest już w masie naleśnikowej. Wylewać cienką warstwę masy na dno patelni, rozprowadzając ją równomiernie. Po ok 45 sekundach naleśnik powinien zacząć odchodzić od dna i być już lekko rumiany. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 30 sekund do zarumienienia. Powtarzać z resztą masy.

NALEŚNIKI Przepis podstawowy