Tagi:

Naleśniki z mięsem z rosołu pojawiają się u nas dość często jako naturalna konsekwencja rosołu. Mam to szczęście posiadania dziecka ochoczego „jadka”, ale rosół zdecydowanie spotyka się z największym uwielbieniem, stąd jego powtarzalność i częstotliwość. Z nie mniejszym entuzjazmem spotyka się stworzenie na bazie mięsa i warzyw z rosołu pysznego farszu i zapakowanie go w najlepszy naleśnik.

Naleśniki z mięsem z rosołu

  • 8 naleśników z tego przepisu
  • 50 dag mięsa drobiowego z rosołu (waga bez skóry i kości)
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • duży ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • 40 ml (ok 4 łyżek) bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • po 2/3 łyżeczki przypraw: majeranku, słodkiej papryki i oregano

Mięso, marchewkę, pietruszkę i natkę bardzo drobno posiekać i wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozgnieść z odrobiną soli, szalotki posiekać w jak najmniejszą kosteczkę. Rozgrzać na patelni masło z oliwą i zeszklić czosnek. Dodać szalotki, a po minucie resztę warzyw, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszać i razem chwilę gotować do odparowania bulionu. Zestawić z palnika i faszerować naleśniki. Farsz należy rozsmarować dość cienko na całym naleśniku, złożyć z dwóch przeciwnych stron do środka i ciasno zwijać od niezłożonego końca. Nafaszerowane naleśniki można zarumienić na patelni.

Naleśniki z mięsem z rosołu

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Naleśniki z mięsem z rosołu
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)