Tagi:

Jakie są naturalne barwniki do jajek? Naturalne barwienie jajek ma coraz szersze grono zwolenników i nie oznacza to wcale koszyka brązowych jajek z łupinek cebuli 😉 Koszyk dalej może się mienić wszystkimi kolorami tęczy od żółtych przez zielone, a nawet po niebieskie! Zobaczcie jak prosto uzyskać piękne kolory Waszych pisanek bez sztucznych barwników!

Naturalne barwniki do jajek

  • Czerwony barwnik – wiśnie, kora dębu, granat
  • Pomarańczowy barwnik –marchewka + papryka mielona + curry
  • Żółty barwnik – kurkuma lub rumianek
  • Fioletowy barwnik – czerwona cebula, czerwone wino, hibiskus
  • Niebieski – ugotowana czerwona kapusta
  • Różowy barwnik – buraki, żurawina
  • Zielony barwnik – szczypiorek
  • Brązowy barwnik – łupiny cebuli, kawa lub herbata – mocne wywary

Naturalne barwniki do jajekWyjątkowo to zdjęcie nie moje. Pochodzi z rewelacyjnego zbioru Silviatita. Dziękuję!

Barwienie jajek

W miarę możliwości do barwienia wybrać jak najjaśniejsze jajka. Jajka przed barwieniem należy umyć. Dla wzmocnienia koloru do roztworu dodaje się ocet oraz sól (ok łyżka octu i 2/3 łyżki soli na 1,5 szklanki roztworu). Jajka trzymać w roztworze do uzyskania odpowiedniego koloru. Poniższe czasy są orientacyjne, by uzyskać już ładny kolor, choć w każdym przypadku polecam zostawić jajka do barwienia przez całą noc. Po zabarwieniu jajka przetrzeć ściereczką nasączoną oliwą by ładnie się błyszczały.

Barwienie jajek na żółto w kurkumie

Zagotować 3 szklanki wody. Do wrzątku dodać kurkumę, ocet i sól. Zmniejszyć ogień, wsadzić jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około 1 godzinę.

Barwienie jajek na pomarańczowo w marchwi, chilli i curry / szafranie

W teorii sama marchewka powinna wystarczyć. W praktyce – średnio. Sama marchew barwi bardzo delikatnie. Najlepszy efekt daje w połączeniu z chilli i i curry lub szafranem. Marchew posiekać na małe kawałki i zblendować mikserem ręcznym z dodatkiem wody. Przełożyć do garnka i zagotować. Dodać ocet i sól. Włożyć ostrożnie jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka około 6 godzin.

Barwienie jajek na pomarańczowo w marchwi i curry
Barwienie jajek na pomarańczowo w marchwi (jajko z lewej) i w marchwi z dodatkiem curry i szafranu (jajko z prawej)

Barwienie jajek na brązowo w łupinkach cebuli

Łupinki cebul kolekcjonować już na kilka tygodni przed Wielkanocą. Wypełnić nimi średni garnek Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 20 minut. Dodać ocet i sól. Włożyć ostrożnie jajka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około 3 godziny.

Barwienie jajek na niebiesko w kapuście czerwonej

Pół główki czerwonej kapusty posiekać i zagotować w 3 szklankach wody. Gotować pół godziny. Dodać ocet i sól wymieszać. Do gorącego roztworu wsadzić jajka. . Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około 3 – 4 godziny.

Barwienie jajek na zielono szczypiorkiem

Szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do niewielkiego garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut. Dodać sól oraz ocet. Włożyć ostrożnie jajka (tak by były otulone szczypiorkiem). Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka całą noc (koniecznie).

Barwienie jajek na zielono szczypiorkiem

Spotkałam się też z taką teorią. Mi osobiście się nie udało. Bez octu szpinak nie farbuje ani trochę. A z octem szpinak przestaje być zielony. Ocet zupełnie zmienia kolor, przez co moje jajka przybrały bardziej kolor brunatny niż zielony (zdjęcie). W sumie też ładnie tylko nie do końca o to chodziło 😉

Barwienie jajek na zielono szpinakiem
Barwienie jajek na „zielono” szpinakiem

Barwienie jajek na różowo w burakach

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od razu dodać ocet i sól. Włożyć ostrożnie jajka (tak by były otulone burakami). Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 15 minut. Zestawić z ognia i moczyć jajka jeszcze około godzinę.

Wyjątkowo zdjęcia nie są moje. Pochodzą z rewelacyjnego zbioru Silviatita. Dziękuję!

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Naturalne barwniki do jajek
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)