Tagi:

Śniadaniowy omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami. Miła i szybka w przygotowaniu odmiana od śniadań bazujących na pieczywie. Dodatki i przyprawy można dowolnie modyfikować wedle własnego gustu i upodobania. A jeśli lubisz dodatek pomidorków suszonych do omletów to proponuję przetestować także omlet z piekarnika w podobnej kombinacji smakowej.

Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami

  • 2 jajka
  • spory plasterek wędliny
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • łyżka startego sera żółtego o wyraźnym smaku np. cheddar
  • kawałek papryki czerwonej
  • kilka pomidorków suszonych + olej z pomidorków do smażenia
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • rukola/ roszponka do ozdobienia
  • mały ząbek czosnku
  • przyprawy: po 2 szczypty: słodka papryka, pieprz cayenne i oregano
  • sól do smaku

Na małej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju z pomidorów suszonych i lekko zeszklić bardzo drobno posiekany/ zgnieciony czosnek. Dodać wędlinę posiekaną na małe kwadraciki i podsmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk, zaś na patelnię wlać mocno roztrzepane jajka (najlepiej trzepaczką) z dodatkiem wszystkich przypraw. Przykryć i smażyć do ścięcia omletu z obu stron.

W tym czasie przyszykować resztę nadzienia: pokruszyć ser pleśniowy, zetrzeć ser żółty, pokroić paprykę, pomidorki i szczypiorek. Gdy omlet się zetnie zsunąć wszystkie składniki nadzienia (sery, przesmażoną wędlinę z czosnkiem, paprykę i szczypiorek) na jedną połowę omletu i przykryć wolną drugą połową. Zsunąć na talerz, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić roszponką i natychmiast podawać.

Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Omlet na słono z pomidorami suszonymi i serami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)