Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Orzechowe polędwiczki z smażonym ryżem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatne orzechowe polędwiczki serwowane z ryżem smażonym z warzywami. Lekko orientalny, oryginalny posmak dania sprawi, że na długo pozostanie w Waszej pamięci i z ochotą wrócicie do przepisu. My wracamy notorycznie 🙂

Orzechowe polędwiczki

  • polędwiczka wieprzowa ok 300 g
  • pół dużej cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 70 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Cebulę drobno posiekać. Obrać czosnek i imbir i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Warzywa przełożyć do małego garnuszka. Dodać cukier i masło orzechowe. Wymieszać i zalać wodą i sosem sojowym. Podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania jednolitego sosu. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Oczyszczoną polędwiczkę pokroić wzdłuż na dość grube pasy (4-5 pasów). Nadziewać na patyczki do szaszłyków robiąc wężyki. Pędzelkiem posmarować obficie sosem i odstawić w temperaturze pokojowej na pół godziny. W tym czasie przygotować ryż i nagrzać piekarnik z funkcją grill na 220 stopni C. Jak ryż będzie już prawie gotowy, polędwiczki przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną folią aluminiową i krótko upiec – ok 5 minut, aż polędwiczka będzie gotowa w środku. Wyciągnąć, wyłożyć na ryż i podawać z dodatkiem sosu.

Ryż smażony z warzywami

  • 100 g ryżu białego
  • mała marchewka
  • pół dużej cebuli
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka curry

Marchewkę, cebulę i imbir umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę masła. Włożyć warzywa i często mieszając smażyć około 10 minut. Warzywa wyjąć z garnka do miseczki, przepłukać garnek i rozgrzać resztę masła na którym uprażyć ryż, uważając by się nie przypalił. Po około 5 minutach dolać 100 ml wody i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gdy ryż wchłonie cały płyn dolewać stopniowo wodę. Powtarzać aż ryż będzie miękki. Wówczas dodać usmażone warzywa, doprawić świeżym pieprzem i curry i razem podgrzać.

Orzechowe polędwiczki z smażonym ryżem

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami