Tagi:

Orzechowy 3 BIT to proste ciasto bez pieczenia. Klasyk który od lat ma rzesze swoich wielbicieli. W mojej propozycji wzbogacony o dodatek orzechów laskowych. Jedyną potencjalną trudnością może być wykonanie masy budyniowej, ale naprawdę gorąco zachęcam do zrobienia domowego budyniu, a nie skorzystania z gotowego z torebki. O niebo lepszy :). Polecam też zrobienie własnego kajmaku z mleka skondensowanego vs. użycie gotowego produktu. Kajmak z mleka skondensowanego można przygotować dzień wcześniej (zamkniętą puszkę mleka włożyć do gotującej się wody, tak by była cała przykryta i gotować około 3 godziny; puszkę otwieramy po ostudzeniu). Koniecznie odstawić ciasto do lodówki na całą noc. Nasz orzechowy 3 BIT znacznie zyska na smaku, gdy krakersy odpowiednio zmiękną i warstwy się połączą.

Orzechowy 3 BIT

  • 240 g mleka skondensowanego – koniecznie słodzone (ewentualnie gotowa masa kajmakowa)
  • 150 g orzechów laskowych
  • 30 g masła
  • 350 g herbatników maślanych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Jak skórka zrobi się rumiana i zacznie sama odpadać przełożyć gorące orzechy do foliowego woreczka i zamknąć. Po lekkim ostudzeniu obrać z skórek (unikniemy w ten sposób goryczki). Orzechy zmielić na drobny pył. 50g orzechów odłożyć na posypkę, 50 g wymieszać z kajmakiem i pozostałe 50 g zmielić z 100 g herbatników. Masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać z zmielonymi herbatnikami i wysypać na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno, równomiernie uklepać i wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotować obie masy, zgodnie z przepisami poniżej.

Na orzechowym, schłodzonym spodzie rozsmarować tężejącą masę budyniową. Ułożyć pojedynczą warstwę całych herbatników, przykryć ją masą kajmakową, znów herbatniki i masa śmietankowa. Na wierzchu posypać startą czekoladą wymieszaną z resztą orzechów.

Masa budyniowa

  • 300 ml mleka
  • duże jajko
  • 60 g masła
  • 48 g mąki
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • 8 g cukru waniliowego

Do garnuszka wlać połowę mleka, dodać masło, zagotować i gotować na wolnym ogniu co chwila mieszając. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać pozostałe 150 ml mleka, jajko, obie mąki i cukier waniliowy. Przelać masę do gotującego się mleka, wymieszać i gotować kilkanaście minut, aż masa zgęstnieje. Odstawić i ostudzić.

Masa śmietankowa

  • 300 ml śmietany 36%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 15 g cukru pudru (do smaku)

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę (najlepiej w zimnym naczyniu), dodać oba cukry i krótko zmiksować.

Orzechowy 3 BIT