Tagi:

Bardzo orzechowy sernik trzywarstwowy: spód z masłem orzechowym, chrupiąca warstwa orzeszków i lekki, mazisty sernik. Nie za słodki, wręcz lekko słonawy za sprawą kremowych serków w warstwie serowej. Szykuje się go łatwo, szybko i przyjemnie, a smak… mmm 🙂 Mocno polecam.

Spód

  • 170 g ciastek maślanych Muesli
  • pół łyżki oleju z orzeszków ziemnych (ewentualnie łyżka stopionego masła)
  • 100 g masła orzechowego

Ciasteczka pokruszyć (najlepiej i najwygodniej w pojemniku blendera do miksowania). Dodać masło orzechowe i olej. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) mocno dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania chrupki orzechowej i masy serowej.

Chrupka orzechowa

  • 125 g orzechów włoskich
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g masła
  • duże jajko

Orzechy rozdrobnić (również najlepiej w pojemniku do siekania) – nierówno, można zostawić część większych kawałków. Włożyć do garnuszka, dodać masło, syrop klonowy i jajko. Zagotować i mieszając dość często, gotować 5 minut. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Masa serowa

  • 700 g serków kremowych
  • 250 g mascarpone
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 200 g śmietanki kremówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki zmiksować krótko z mascarpone. Dodać resztę składników i znów, tylko do połączenia, zmiksować na średnich obrotach miksera.

Polewa

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 30 g orzechów włoskich

Polewę wykonać na całkowicie ostudzone ciasto. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Zagotować kremówkę, dodać mocno posiekaną czekoladę i po minucie wymieszać do rozpuszczenia. Polać nierównomiernie sernik i obsypać orzechami.

Orzechowy sernik

Na schłodzony spód wyłożyć przestudzoną chrupkę orzechową wciskając ją w spód. Na górę delikatnie wylać sernik i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach (góra – dół bez termoobiegu) przez 50 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na kolejne 10 minut, po czym stopniowo otwierać drzwiczki ( co 10-15 minut coraz mocniej uchylać). Całkowicie ostudzić ciasto, wyjąć z obręczy i schłodzić w lodówce przez całą noc.

orzechowy sernik z masłem orzechowym

Sernik orzechowy z chrupką orzechową

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Orzechowy sernik z chrupką orzechową
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)