Tagi:

W tym roku po raz pierwszy w życiu spędzaliśmy Święta z dala od domu, z dala od rodziców, babć, cioć, z dala od Świątecznej bieganiny. Zupełnie inaczej. Tylko my i dzieci. I wielki plan by mimo słońca, plaży i mocno wakacyjnej aury stworzyć dzieciom prawdziwie Świąteczną atmosferę. Sama Wigilia wypadła nam w przeuroczym Meksykańskim miasteczku na półwyspie Baja Kalifornia. Apartament udało się wynaleźć na tą magiczną noc rewelacyjny. Cudownie położony, tuż przy oceanie, z pięknym widokiem i,  co najważniejsze, z pełni wyposażoną kuchnią! Mogę piec, gotować, pichcić, a nawet grillować bo okazało się, że przy basenie mamy wielki, nowiutki grill.
Sernik upieczony, świeża rybka dla dzieci gotowa, kompot się przegryza, ale karpi i śledzi – jak nie było tak nie ma. 😉 Chcąc nie chcąc, menu Wigilijne musiało zostać mocno przeorganizowane. Na lokalnym targu za grosze udało mi się upolować rewelacyjne, wielkie, świeże krewetki i … ośmiornicę!
Przepis na ośmiornicę dostałam od lokalnego szefa kuchni. Wyszła tak pyszna i mięciutka, że grzechem byłoby zachować go dla siebie. Korzystajcie, więc śmiało. I nie bójcie się kupować mrożonej ośmiornicy. Okazuje się, że mrożenie bardzo jej sprzyja, bo dzięki zamrożeniu i powolnemu rozmrażaniu, mięso bardzo kruszeje. Zaleca się wręcz, by świeżą ośmiornicę i tak zamrozić przed przygotowaniem.

Ośmiornica smażona z czosnkiem

  • ośmiornica
  • 3 pełne łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Świeżą ośmiornicę dokładnie oczyścić i wypatroszyć, a następnie mocno obtłuc o coś twardego. Zamrozić, a następnie powoli rozmrozić (najlepiej przez noc w lodówce).

Zagotować wodę w garnku. Rozmrożoną ośmiornicę zahartować poprzez kilkukrotne zanurzanie jej na kilka sekund w gotującej się wodzie. Za pierwszym razem jedynie końcówki macek, a z każdym razem coraz głębiej, tak by na końcu w wodzie znalazła się cała ośmiornica. Również wyjąc po kilku sekundach i lekko ostudzić.

W osobnym garnku mocno rozgrzać masło. Dodać posiekany na ćwiartki czosnek i włożyć obgotowaną ośmiornicę. Szczelnie przykryć i dusić na jak najmniejszym ogniu. Długość zależy od wielkości ośmiornicy. Przyjmuje się około 45 min na każde pół kilograma. Zdjąć z gazu i obsypać delikatnie solą.

Ośmiornica jest już doskonała na tym etapie i może być natychmiast podana. Ja dodatkowo wrzuciłam ją na chwilę na grill bezpośrednio przed podaniem, by ładnie się zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne. Grillujemy krótko, by nie przypalić i nie wysuszyć mięsa.

ośmiornica przepis idealnyOśmiornica smażona z czosnkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ośmiornica smażona z czosnkiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)