Tagi:

Kruche owsiane ciasteczka z bakaliami to ekspresowa w przygotowaniu, zdrowa przekąska; idealna zarówno do leniwej kawki jak i do zabrania ze sobą w drogę. Ciasteczka są mięciutkie w środku, a kruche na zewnątrz. Ważne jest by nie przeciągnąć ich w piekarniku i wyciągnąć na blat jak jeszcze będą zupełnie miękkie (podczas studzenia twardnieją), lekko zarumienione na zewnątrz. Przechowywane szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej długo pozostają świeże. 5 dni na pewno, dłużej nigdy nie udało się ich uchować przed konsumpcją.

Owsiane ciasteczka z bakaliami

  • 2 duże jajka
  • po 1/3 szklanki rodzynek, suszonych moreli, daktyli – razem 200 g
  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok 240 g)
  • 2 pełne łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 czubate szklanki płatków owsianych (ok 220 g)

Jajka wbić do miski i mocno roztrzepać trzepaczką. Bakalie posiekać drobniej i wymieszać z jajkami. Odstawić w temperaturze pokojowej na około godzinę (można pominąć leżakowanie).

Miękkie masło włożyć do miski do miksowania, dodać cukier i ucierać mikserem (końcówki do ubijania białek) przez około 7 minut. Dodać bakalie i wymieszać dużą łyżką. Do masy przesiać przez drobne sitko mąkę, sól i sodę. Dodać płatki owsiane. Wymieszać dokładnie łyżką (masa będzie bardzo gęsta).

W dłoniach formować z ciasta małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Zachowywać odstępy pomiędzy ciasteczkami, lekko rozejdą się na boki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180ºC (góra – dół, bez termoobiegu), aż będą lekko zarumienione (powinny być mięciutkie w środku). Lekko przestudzić i ciasteczka przełożyć na bok. Upiec kolejną partię.

Owsiane ciasteczka z bakaliami