Tagi:

Pyszne, proste i zdrowe śniadanko. Owsianka z piekarnika to miłe urozmaicenie od zwykłych płatków na mleku. Do owsianki można dodać ulubione, właściwie dowolne składniki. U mnie tym razem w wersji podwójnie migdałowej (mleko migdałowe i płatki migdałowe) z dodatkiem dżemu z jasnych śliwek, wiórków kokosowych i kilku posiekanych śliwek suszonych.

Owsianka z piekarnika

  • 30 g płatków owsianych (około 1/3 szklanki)
  • 2 łyżki dżemu
  • łyżeczka „Nutelli” (najlepiej domowej – przepis)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka migdałowego
  • jajko
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżka wiórków kokosowych
  • kilka posiekanych śliwek suszonych

Piekarnik nastawić na 180 stopni góra – dół bez termoobiegu. Roztrzepać jajko. Dodać mleko, jogurt, dżem, Nutellę i wszystkie bakalie. Energicznie wymieszać. Przełożyć do dwóch kokilek i zapiekać około 20-25 minut aż masa owsiana się w pełni zetnie. Obkroić nożem naokoło, przechylić do góry nogami i stukając w spód wyjąć babeczki na talerz.

 

owsianka z piekarnika
owsianka z piekarnika
owsianka z piekarnika
owsianka z piekarnika
Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Owsianka z piekarnika migdałowa
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)