Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pad Thai z kurczakiem i krewetkami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ikona kuchni tajskiej. Mój ukochany pad thai z kurczakiem i krewetkami. Trochę słodki, trochę kwaśny, trochę pikantny i lekko słony. Danie jest absolutnie genialne, a robi się je dosłownie chwilę. Fakt, że wymaga wizyty w azjatyckim sklepie w celu zaopatrzenia się w składniki, ale obiecuję Wam, że warto. Zwłaszcza polecam Wam zakup sosu sriracha. Sama długo szykowałam moje azjatyckie dania bez niego. Były dobre, ale zdecydowanie czegoś mi w nich brakowało i nie miały tego rewelacyjnego posmaku, który tak ukochałam podczas podróży po Tajlandii. Jedna kropla spróbowania sosu sriracha i już wiedziałam czego. Nie jest drogi i łatwo dostać go choćby w sklepach internetowych, więc polecam nie zwlekać z zakupem. Jeśli jednak nie macie tego lub innego składnika to też się nie zrażajcie. Poniżej podaję zamienniki.

Od wejścia do kuchni, przygotowanie całego danie zajmie Wam nie więcej niż 20 min. Ok 12 min na naszykowanie składników i potem tylko smażenie, mieszane i sukcesywnie dorzucanie do woka/ na patelnię poszczególnych elementów. Ważne, by cały proces smażenia przebiegał sprawnie i trwał naprawdę krótko, więc każdy składnik musi być przygotowany przed włączeniem palnika, leżeć grzecznie i czekać na swoją kolej. 🙂

Pad Thai z kurczakiem i krewetkami

  • pierś kurczaka w temp. pokojowej
  • łyżka sosu rybnego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • garść orzechów ziemnych (prażonych, bez soli)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru ok 3 cm
  • papryczka chilli
  • 6 dużych krewetek
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru razem z dymką
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • szklanka kiełków fasoli mung
  • opcjonalne dodatki: łyżka suszonych krewetek, ¼ czerwonej papryki, pędy bambusa

Sos do Pad Thai

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej (ewentualnie sok z limonki) – uwaga na ilość, pasta jest dość kwaśna
  • 2 łyżki cukru palmowego (ewentualnie trzcinowego)
  • 1,5 łyżki ostrego sosu sriracha (ewentualnie przyprawa chilli)

Mięso umyć, osuszyć i usunąć większe błonki. Pokroić w cienkie paski i wymieszać z jedną łyżką sosu rybnego. Odstawić. Makaron ryżowy zalać ciepłą (nie gorącą) wodą i odstawić na ok 10 min. W tym czasie przygotować wszystkie składniki.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Orzechy posiekać na mniejsze części. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać.  Krewetki obrać z pancerzy, zostawiając ogonki. Szczypior z dymką posiekać.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek, imbir i papryczkę chilli. Smażyć minutę, co chwila mieszając. Zwiększyć moc grzania na prawie największą i dodać suszone krewetki oraz kurczaka. Lekko posolić. Smażyć ok 2 min do zarumienienia. Makaron odcedzić i natychmiast dodać na patelnię razem z sosem (jeśli używacie to w tym momencie należy dodać również paprykę i pędy bambusa). Dokładnie wymieszać i po minucie dodać krewetki, kiełki oraz wbić jajka. Ponownie wymieszać.  Smażyć krótko (ok 3 minuty), aż krewetki zmienią kolor na różowy. Zdjąć z palnika. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Dodać szczypior i orzeszki, lekko wymieszać i podawać.

Pad Thai z kurczakiem i krewetkamiPad Thai z krewetkami i kurczakiem

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Wiem, że robi się szybko, ale przygotowania są nieco dłuższe. Marynowanie mięsa konieczne. Namaczanie makaronu to czas ok. 30 minut w zimnej wodzie aby uwolniła się skrobia. Sos to obowiązkowy cukier palmowy, sos rybny i sok z tamaryndowca/pasta. Tajowie dodają słodką marynowaną rzodkiewkę. No i suszone krewetki lub pasta z nich. Oryginalne dodatki podnoszą jego smak. Natomiast najlepszy i tak zjemy na ulicy w Tajlandii…Nigdzie mi tak nie smakował poza Tajlandią…

    1. Nie inaczej 🙂 Ja też zakochałam się w pad thai na ulicach Bangkoku. Ale cudownie jest wracać kulinarnie do smaków, które pokochało się w podróży. Oczywiście najlepiej mieć wszystkie składniki jak w oryginalnej recepturze, nie mniej, jeśli ktoś czegoś nie ma, to zawsze można to jakoś zastąpić. Nie będzie to już identycznie ten sam smak, ale danie wciąż będzie pyszne, więc i tak warto. Jeśli ktoś ma czas to najlepiej jest zalać makaron zimną wodą i dać mu się namoczyć. W wersji szybszej można zalać ciepłą wodą. Ważne by nie gorącą, by nie rozpocząć procesu kleikowania przed zmieszaniem z sosem.

  2. Ja i pałeczki ..nie rozumiemy się, ja ich nie ogarniam. Danie wygląda smakowicie…Musi mieć wyjątkowy smaczek 😉 Nie mogę się doczekać możliwości zjedzenia tego co prezentujesz u siebie!

    1. Kwestia praktyki 🙂 ja musiałam się nauczyć przy podróży po chińskich przedmieściach gdzie ciezko było o cos innego niż pałeczki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami