Tagi:

Ikona kuchni tajskiej. Mój ukochany pad thai z kurczakiem i krewetkami. Trochę słodki, trochę kwaśny, trochę pikantny i lekko słony. Danie jest absolutnie genialne, a robi się je dosłownie chwilę. Fakt, że wymaga wizyty w azjatyckim sklepie w celu zaopatrzenia się w składniki, ale obiecuję Wam, że warto. Zwłaszcza polecam Wam zakup sosu sriracha. Sama długo szykowałam moje azjatyckie dania bez niego. Były dobre, ale zdecydowanie czegoś mi w nich brakowało i nie miały tego rewelacyjnego posmaku, który tak ukochałam podczas podróży po Tajlandii. Jedna kropla spróbowania sosu sriracha i już wiedziałam czego. Nie jest drogi i łatwo dostać go choćby w sklepach internetowych, więc polecam nie zwlekać z zakupem. Jeśli jednak nie macie tego lub innego składnika to też się nie zrażajcie. Poniżej podaję zamienniki.

Od wejścia do kuchni, przygotowanie całego danie zajmie Wam nie więcej niż 20 min. Ok 12 min na naszykowanie składników i potem tylko smażenie, mieszane i sukcesywnie dorzucanie do woka/ na patelnię poszczególnych elementów. Ważne, by cały proces smażenia przebiegał sprawnie i trwał naprawdę krótko, więc każdy składnik musi być przygotowany przed włączeniem palnika, leżeć grzecznie i czekać na swoją kolej. 🙂

Pad Thai z kurczakiem i krewetkami

  • pierś kurczaka w temp. pokojowej
  • łyżka sosu rybnego
  • 150 g makaronu ryżowego
  • garść orzechów ziemnych (prażonych, bez soli)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru ok 3 cm
  • papryczka chilli
  • 6 dużych krewetek
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru razem z dymką
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • szklanka kiełków fasoli mung
  • opcjonalne dodatki: łyżka suszonych krewetek, ¼ czerwonej papryki, pędy bambusa

Sos do Pad Thai

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej (ewentualnie sok z limonki) – uwaga na ilość, pasta jest dość kwaśna
  • 2 łyżki cukru palmowego (ewentualnie trzcinowego)
  • 1,5 łyżki ostrego sosu sriracha (ewentualnie przyprawa chilli)

Mięso umyć, osuszyć i usunąć większe błonki. Pokroić w cienkie paski i wymieszać z jedną łyżką sosu rybnego. Odstawić. Makaron ryżowy zalać ciepłą (nie gorącą) wodą i odstawić na ok 10 min. W tym czasie przygotować wszystkie składniki.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Orzechy posiekać na mniejsze części. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać.  Krewetki obrać z pancerzy, zostawiając ogonki. Szczypior z dymką posiekać.

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek, imbir i papryczkę chilli. Smażyć minutę, co chwila mieszając. Zwiększyć moc grzania na prawie największą i dodać suszone krewetki oraz kurczaka. Lekko posolić. Smażyć ok 2 min do zarumienienia. Makaron odcedzić i natychmiast dodać na patelnię razem z sosem (jeśli używacie to w tym momencie należy dodać również paprykę i pędy bambusa). Dokładnie wymieszać i po minucie dodać krewetki, kiełki oraz wbić jajka. Ponownie wymieszać.  Smażyć krótko (ok 3 minuty), aż krewetki zmienią kolor na różowy. Zdjąć z palnika. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Dodać szczypior i orzeszki, lekko wymieszać i podawać.

Pad Thai z kurczakiem i krewetkamiPad Thai z krewetkami i kurczakiem

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pad Thai z kurczakiem i krewetkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)