Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Parówki w cieście serowym

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 35 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Parówki z założenia staram się jadać rzadko, choć dzieci cisną na nie niemiłosiernie (skąd u dzieci taka miłość do parówek?!) i piszczą z radości zawsze, gdy już się pojawią. Na szczęście, coraz częściej można je kupić w dobrych sklepach mięsnych z zadziwiająco dobrym składem. Dlatego bez większych oporów i wyrzutów sumienia, raz na jakiś czas mogę je zaserwować na kolację. A jak już serwuję, to najczęściej w jakiejś ciekawej formie, a nie  jedynie ugotowane w wodzie. I tak oto, dziś, zapraszam Was na parówki w cieście serowym. Proste, szybkie ciasto na bazie twarogu, bez drożdży, więc do przygotowania w chwilę. Najlepsze na świeżo, zaraz po upieczeniu. Kolejnego dnia na zimno sporo tracą, ale odgrzane (najlepiej w piekarniku) odzyskują miękkość i puszystość.

Parówki w cieście serowym

  • 250 g mąki (tu przelicznik wag na szklanki/ łyżki -> miary)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki mleka + do posmarowania
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowy
  • duże jajko
  • 12 mini parówek lub 9 dużych

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem z mlekiem, olejem i całym jajkiem. Połączyć z przesianymi, suchymi składnikami. Zagnieść dłońmi do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 3-4 mm, niewiele szerszy niż długość parówek. Pociąć na małe prostokąty i zawijać parówki. Układać łączeniem do dołu na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka, posmarować mlekiem wierzch i boki ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż do lekkiego zarumienienia ciasta (ok 15 minut). Chwilę odczekać po wyjęciu z piekarnika i podawać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.

parówki zapiekane na ciepłoparówki z piekarnikaparówki w cieście serowym - wysmakowane.pl

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 35 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

    1. Dobry wieczór, szczerze mówiąc nie wiem. Trochę się obawiam jak zachowa się ciasto, w momencie, gdy śliwki przy pieczeniu puszczą sok. Ale aż czuję się zainspirowana i sama chętnie to sprawdzę.

  1. Super ciasto, właśnie czegos takiego szukałam. Zrobiłam z kiełbaskami- znikały w ekspresowym tempie 😉 Polecam

  2. Polecam? proste, szybkie w wykonaniu. Podobne do drozdzowych? polecam ciasto posmarować w
    Środku ketchupem z przyprawa do pizzy ?

  3. Ciekawy przepis – w takiej wersji parówek nie jedliśmy. Zdecydowanie się zgadzam z Tobą w kwestii uwielbiania ich przez dzieci (sama też nie pogardzę), tylko co one mają w sobie że nas tak do nich ciągnie? Nie wiem.

    1. Też nie wiem 😉 Ale dobrze że można już w dobrych sklepach mięsnych bez problemu dostać naprawdę dobre jakościowo parówki.

  4. Bardzo fajny i raczej prosty przepis – myślę, że nawet z moimi żenującymi umiejętnościami gotowania dałabym sobie radę 😀 takie przekąski zawsze wspaniale sprawdzają się na imprezie.

    1. haha. Całkiem się nie doceniasz! 😉 Ale tak. Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Raczej nie ma szans żeby nie wyszło 😉

  5. Przepis wygląda na łatwy i całkiem smaczny. Moje córki to parówkożerki, z pewnością smakowałyby im takie cuda 🙂 Czy piec w piekarniku je z termoobiegiem?

    1. Dzieci to nałogowi parówkożercy 😉 Ja piekłam bez termoobiegu, żeby nie „wysuszyć” ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami