Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Parówki zapiekane z serami

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Parówki zapiekane z serami to propozycja na szybkie, bardzo pożywne śniadanie na ciepło. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Ze względu na wątpliwą jakość samych parówek, pojawiają się one u nas niezwykle rzadko i jeśli już, to tylko takie z zawartością mięsa co najmniej 90% i w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw. Wysokiej jakości parówka raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić, a zawsze jest to miła odmiana od klasycznych śniadań bazujących na chlebie czy jajkach.

Parówki zapiekane z serami

  • 4 parówki
  • 50 g serka kremowego śmietankowego
  • 20 g sera feta
  • 2 łyżki świeżych ziół: oregano, natka, szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 cienkie plasterki żółtego sera
  • rukola do podania

Ser feta rozgnieść z serkiem śmietankowym. Dodać świeże, posiekane zioła, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Parówki naciąć wzdłuż jak najgłębiej, ale tak by nie przeciąć błonki z drugiej strony.

Ser żółty zgiąć na pół i wyłożyć nim rozcięcie w parówkach. Wypełnić po brzegi nadzieniem twarogowym. Parówki ułożyć na papierze do pieczenia, wyłożonym na blaszce piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i zapiekać około 8-10 minut aż twarożek leciutko się zarumieni, a ser żółty roztopi.

Podawać od razu z dodatkiem świeżej rukoli i dowolnych świeżych warzyw sezonowych, np. papryki, ogórka, pomidora, rzodkiewki.

Parówki zapiekane z serami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

    1. Naprawdę? A do sałatek czy tak o na pieczywo? To polecam testować żeby się przekonać. Może to nie Twój smak, a może coś tracisz pysznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami