Tagi:

Parówki zapiekane z serami to propozycja na szybkie, bardzo pożywne śniadanie na ciepło. Uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Ze względu na wątpliwą jakość samych parówek, pojawiają się one u nas niezwykle rzadko i jeśli już, to tylko takie z zawartością mięsa co najmniej 90% i w towarzystwie dużej ilości świeżych warzyw. Wysokiej jakości parówka raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić, a zawsze jest to miła odmiana od klasycznych śniadań bazujących na chlebie czy jajkach.

Parówki zapiekane z serami

  • 4 parówki
  • 50 g serka kremowego śmietankowego
  • 20 g sera feta
  • 2 łyżki świeżych ziół: oregano, natka, szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 cienkie plasterki żółtego sera
  • rukola do podania

Ser feta rozgnieść z serkiem śmietankowym. Dodać świeże, posiekane zioła, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Parówki naciąć wzdłuż jak najgłębiej, ale tak by nie przeciąć błonki z drugiej strony.

Ser żółty zgiąć na pół i wyłożyć nim rozcięcie w parówkach. Wypełnić po brzegi nadzieniem twarogowym. Parówki ułożyć na papierze do pieczenia, wyłożonym na blaszce piekarnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i zapiekać około 8-10 minut aż twarożek leciutko się zarumieni, a ser żółty roztopi.

Podawać od razu z dodatkiem świeżej rukoli i dowolnych świeżych warzyw sezonowych, np. papryki, ogórka, pomidora, rzodkiewki.

Parówki zapiekane z serami