Tagi:

Pasta z ziaren słonecznika i dyni z dodatkiem suszonych pomidorków. Domowe smarowidło doskonałe na śniadania do pieczywa, a także na imprezy podane np. do czipsów z tortilli. Z upodobaniem się nią zajadamy i zawsze znika w zadziwiającym tempie.

Pasta z ziaren słonecznika i dyni

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50g ziaren dyni
  • 10 pomidorów suszonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • duży ząbek czosnku
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 4 pełne łyżki oliwy extra virgin
  • ok 60 ml wody pitnej

Na wieczór przed włożyć pestki do miseczki, wymieszać i zalać ok 0,7 l zimnej wody. Wymieszać i zostawić na noc by napęczniały i zmiękły.

Następnego dnia. Pestki odsączyć z wody i przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania. Dodać pomidorki suszone, koncentrat pomidorowy, lekko posiekany ząbek czosnku, sól i oliwę. Zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę. W razie konieczności dolewać do posty przegotowaną, zimną wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pastę przechowywana szczelnie zamknięta w lodówce będzie dobra przez jakieś 5 dni.

Pasta z ziaren słonecznika i dyni

Przepis bierze udział w mojej wysmakowanej akcji śniadaniowej:
Wysmakowane śniadania

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pasta z ziaren słonecznika i dyni
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)