Tagi:

Idealny przepis na paszteciki Wigilijne. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste, ładnie wyrośnięte, z lekko  chrupiącą skórką. W środku tradycyjnie kapusta z grzybami wzbogacona o dodatek śliwek suszonych. Farsz przygotować minimum dzień wcześniej. Przygotowanie samego ciasta też można rozłożyć na 2 dni: pierwszego przygotować ciasto, a następnego złożyć paszteciki i upiec (wcześniej musi być ocieplone do temperatury pokojowej).
Paszteciki Wigilijne można przygotować też dzień przed podaniem (trzymać przykryte ściereczką w lodówce), a tuż przed podaniem odgrzać w mikrofali lub na patelni. Podawać ciepłe.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 23 g świeżych drożdży (11g suszonych)
  • duża szczypta cukru
  • 125 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 50ml kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • na wierzch: żółtko roztrzepane z łyżką mleka + kminek i czarnuszka

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od naszykowania drożdży. W małej miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem aż zrobią się płynne. Dodajemy śmietanę, podgrzane (nie gorące!) mleko, sól i łyżkę mąki. Wymieszać tak by nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej gdzieś koło kaloryfera na około 15 minut – po tym czasie na powierzchni powinna zrobić się warstwa piany.
Do dużej miski przesiać przez drobne sitko mąkę. Wlać spienione drożdże i dokładnie wymieszać Dodać 1 żółtko – wymieszać. Dodać całe jajko i znów dokładnie wymieszać po czym ciasto zacząć wyrabiać dłońmi. Po 5 minutach wyrabiania zacząć dodawać masło (stopniowo, łącznie wyrabiamy jeszcze kolejne 10 minut). Ciasto na koniec powinno być elastyczne, miękkie ale nie klejące. Odłożyć do miski i zostawić pod przykryciem na jakieś 1,5 godziny.
Jak już ładnie wyrośnie wyjąć z miski, chwilkę wyrobić w rękach i rozwałkować na całą długość i blachy do pieczenia. Przekroić wzdłuż na paski o szerokości około 12 cm, układać z boku każdego paska nadzienie i rolować wzdłuż dłuższego boku. Przekręcić roladki tak by leżały na blaszce łączeniem do dołu, pokroić wszerz na paszteciki i odstawić na kolejne pół godziny.
Posmarować z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać kminkiem i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec około 20 minut na rumiano

 

Farsz grzybowy:

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 duże pieczarki
  • Ok 10 grzybów suszonych
  • 20 dag suszonych śliwek
  • mała cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • przyprawy: liść laurowy, 2 owoce jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki kminku całego

Suszone grzyby zalać w małym garnuszku gorącą wodą i zostawić na pół godziny. Wymienić wodę, zagotować i gotować na wolnym ogniu kolejne pół godziny. Odcedzić (zachować wywar) i posiekać grzyby. Kapustę dokładanie odsączyć i pociąć na mniejsze części. Cebulę, śliwki i pieczarki pokroić drobno.
Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, owoce jałowca, pieczarki i śliwki. Dusić około 45 minut podlewając wywarem z gotowania grzybów. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, wyjąć liść laurowy, ziela i owoce jałowca.

wigilia-paszteciki-drozdzowe-ciasto wigilia-paszteciki-drozdzowe-ciasto1 paszteciki wigilijne

Wiecej inspiracji na potrawy na Wigilie i Święta w dziale Wigilia w menu.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Paszteciki Wigilijne
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 29 Review(s)