Tagi:

Pieczona owsianka z bananem, twarogiem i Nutellą to mój sposób na wysmakowane, weekendowe śniadanko. Do tego podprażone orzechy laskowe i żurawina. Mmm. Pychota. Tak przyrządzona owsianka jest całkowicie zwarta, o konsystencji miękkiego owsianego ciastka. Bez problemu wyciągniecie ją z kokilek i zaserwujecie na talerzu z dowolnymi dodatkami. U mnie tym razem z jogurtem i miodem, ale spokojnie możecie kombinować z różnymi świeżymi owocami, konfiturami czy też bakaliami.

Pieczona owsianka z bananem, twarogiem i Nutellą

  • 8 orzechów laskowych
  • dojrzały banan
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 100 g sera 3 krotnie zmielonego jak na sernik w temperaturze pokojowej
  • łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 2 płaskie łyżki Nutelli
  • garść żurawiny suszonej
  • 100 g płatków owsianych
  • do podania miód i jogurt naturalny

Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. W tym czasie banana, jajko, ser biały, miękkie masło i Nutellę przełożyć do wysokiego pojemnika o pionowych ściankach. Zmiksować na gładką masą przy użyciu blendera ręcznego. Dodać żurawinę i płatki owsiane i wymieszać dokładnie łyżką. Orzechy obrać ze skórek i posiekać na małe kawałki. Połowę wmieszać do masy.

Tak przygotowaną masę przełożyć do 4 lekko natłuszczonych masłem kokilek jak do sufletów (mniej więcej do połowy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu z kokilek. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i posypane resztą posiekanych orzechów.

Pieczona owsianka z bananem, twarogiem i Nutellą

Po więcej przepisów na śniadania na bazie płatków owsianych zapraszam TUTAJ

W Wysmakowanym repertuarze między innymi:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pieczona owsianka z bananem, twarogiem i Nutellą
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)