Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pieczony batat z konfiturą z czerwonej cebuli

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Niedawno na blog wskoczył przepis na konfiturę z czerwonej cebuli (przepis), którą robię maniakalnie i wykorzystuję na 101 różnych sposobów. Dziś podrzucam jeden z nich na pieczony batat z konfiturą z czerwonej cebuli. Przepis powstał w dniu w stylu „nie mam czasu ani siły gotować, ale chcę zjeść coś pysznego”. W kuchni zalegał batat, z spiżarki wygrzebałam słoiczek z konfiturą. Jeszcze tylko kilka minut roboty, kilkanaście minut pieczenia (w tym czasie zrobiłam szybkie tzatziki i obsmażyłam polędwiczkę) i na stół wjechał obiad rodem z najlepszej knajpy. Teraz myślę, że „steki” z polędwiczki wieprzowej wcale nie były konieczne. W tym wypadku to mięso było dodatkiem, a batat w takiej formie, niepodzielnie królował na talerzu i zbierał wszystkie, zasłużone oklaski.
Ponownie, mocno Was zachęcam do zrobienia kilku słoiczków tej genialnej konfitury. Dzięki niej dosłownie w kilka minut jestem w stanie wyczarować ciekawą, pyszną sałatkę, danie obiadowe czy też przystawkę. Taka konfitura pasuje niemal do wszystkiego!
W opisie podaję czas szykowania dania dla posiadaczy konfitury. Jeśli dopiero będziecie ją robić do dania, to doliczcie 40 minut i koniecznie zróbcie od razu na zapas!

Pieczony batat z konfiturą z czerwonej cebuli

  • łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 batat
  • rozmarynowe tzatziki z poniższego przepisu
  • 200 g polędwiczki wieprzowej obsmażonej jak steki (opcjonalnie)
  • kilka łyżeczek konfitury z czerwonej cebuli (przepis)
  • kilka gałązek rozmarynu

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. W miseczce roztrzepać oliwę z odrobiną soli i pieprzu. Batata umyć, osuszyć, obrać z skórki i pokroić na plastry max 1 cm grubości. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty obtoczyć w doprawionej oliwie, wyłożyć (pojedynczą warstwą) na blaszkę i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec ok 12 min aż będą rumiane, lekko spierzchnięte na zewnątrz i mięciutkie w środku. W tym czasie zrobić tzatziki z poniższego przepisu i usmażyć polędwiczkę (opcjonalnie). Mięso smażyć jak steki. Czyli mocno rozgrzana sucha patelnia, smażenie po 3 minuty na stronę. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem i podlać oliwą extra virgin.
Po wyjęciu z piekarnika rozłożyć na dwa talerze. Na każdy plasterek batata wykładać łyżkę sosu tzatziki, na to łyżeczkę konfitury z czerwonej cebuli i dekoracja z świeżego rozmarynu. Podawać od razu.

Rozmarynowe tzatziki

  • pół ogórka długiego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

Ogórka obrać z skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rozmaryn bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Pieczony batat z konfiturą z czerwonej cebuli

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami