Tagi:

Pyszne, kusząco aromatyczne pierniczki świąteczne z witrażykami.  Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, bez problemu się wałkuje i wykrawa kształty. Zaraz po upieczeniu pierniczki szybko twardnieją i wymagają leżakowania w zamkniętej puszce, żeby zmiękły. Mogą leżakować bardzo krótko (od razu po upieczeniu wsadzić je do puszki z kawałkiem jabłka; po dwóch dniach będą w sam raz). Ale mogą też leżakować bardzo długo. Zrobione na początku grudnia, przechowywane szczelnie zamknięte, po ok 10 dniach zaczną same z siebie powoli mięknąć i do Świąt powinny być zupełnie mięciutkie (choć i tak je podjadamy w międzyczasie ;)).

Dzięki witrażykom, pierniczki przepięknie wyglądają na choince, gdy przez cukierkowe okienka migoczą choinkowe lampki. Choć u nas po zawieszeniu ich na choince zadziwiająco szybko znikają. Ciężko się im oprzeć i pozwolić tak po prostu wisieć i kusić 😉

Kilka uwag dodatkowych na dole pod przepisem.

Pierniczki świąteczne z witrażykami

  • 320 g miodu
  • 150 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 160 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie landrynek (ok 20 cukierków)

Miód, masło, przyprawę do piernika i cukier puder włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu, dość często mieszając. Starać się nie podgrzać za bardzo masy. Zdjąć z palnika od razu po połączeniu się składników. Odstawić i lekko ostudzić. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Wbić jajko i dodać przestudzoną masę miodową. Wymieszać dużą łyżką, a następnie chwilę zagnieść, tylko do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na cztery części, każdą owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min godzinę. Landrynki pokruszyć (można kilka razy uderzyć je zamknięte w torebce tłuczkiem).

Wyjąć pierwszą część ciasta. Chwilę zagnieść i rozwałkować (patrz: uwaga poniżej). Dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką robić wycięcie w środku. W wycięte miejsce wsypać trochę pokruszonych landrynek. Wykałaczką zrobić małą dziurkę na tasiemkę do powieszenia na choince.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec ok. 8 minut aż pierniczki będą delikatnie rumiane. Studzić na blaszce. Nie podnosić zanim nie wystygną, bo landrynka wypłynie! Po ostudzeniu pierniczki przełożyć do puszki i powtórzyć z resztą ciasta.

UWAGI:

  • Ciasto wałkujemy na grubość 3 – 6 mm. Cieńsze będą lżejsze i twardsze – lepsze do zawieszenia na choince. Grubsze bardziej miękkie.
  • Jeśli planujecie zawiesić Wasze pierniczki na choince to koniecznie zróbcie w nich dziurkę na tasiemkę jeszcze przed pieczeniem! Po upieczeniu będą twarde i próba zrobienia dziurki może skończyć się dla pierniczka fatalnie.
  • Witrażyk z roztopionych landrynek ma być cienki żeby dało się go bez problemu pogryźć. Nie wsypujcie więc zbyt dużo cukierków w wycięcie.
  • Przelicznik gram na łyżki / szklanki w dziale miary.

pierniczki z dzieckiempierniczki z landrynkamiPierniczki świąteczne z witrażykami

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pierniczki świąteczne z witrażykami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)