Tagi:

Zdecydowanie najlepszy ze wszystkich przepisów na prawdziwe, klasyczne pierniki, które do tej pory przetestowałam. Piernik staropolski wymaga długiego leżakowania.  Co najmniej 3 tygodnie, ale polecam zagnieść ciasto nawet na 7 tygodni przed Wigilią. Placki pieczemy na tydzień przed i po kilku dniach przekładamy powidłami. Użyłam formę 37 x 24 cm. Może być forma o innych wymiarach, ale dobrze by ciasto miało grubość ok 0,5 cm (sporo urośnie podczas pieczenia). Piernik naprawdę długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w ściereczkę, by nie wysychał.

Ciasto na piernik staropolski:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 240g cukru drobnego
  • 250 g margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • Duża szczypta soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)

Wykończenie:

  • Duży słoik domowych powideł śliwkowych (0,6l)
  • 80g śliwek suszonych
  • Ok 100g orzechów włoskich
  • 180g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany 30%

Na 3-7 tygodni przed Wigilią: Miód, cukier i margarynę podgrzać stopniowo, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru i otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać i wymieszać dokładnie z solą i przyprawą do piernika. Wmieszać do masy, dodać sodę, żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić łyżką na jednolitą masę (będzie dość luźna). Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i ściereczką i zostawić w lodówce na długie leżakowanie.

Na tydzień przed Wigilią upiec placki. Po kilku tygodniach leżakowania masa powinna być znacznie gęstsza. Ciasto podzielić na 3 równe części.  Formę o wymiarach 37 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w 175 stopniach ok 15 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z formy do wystudzenia i upiec kolejne dwa placki. Owinąć w ściereczki i zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

Na 5 dni przed Wigilią przełożyć ciasto. Śliwki suszone i 80g czekolady posiekać drobno. Powidła podgrzać w garnku, odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Dodać kawałki śliwek i wymieszać. Połowę masy rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim, rozsmarować resztę masy i przykryć ostatnim blatem. Obciążyć równomiernie i odstawić na dwa dni.

Na 3 dni przed Wigilią wykończyć ciasto. Ja zawsze kroję piernik wzdłuż tak by uzyskać dwa cienkie i długie pierniki. Każdy wykańczam polewą. Resztę czekolady (100g) roztopić w kąpieli wodnej z śmietaną. Rozsmarować na wierzchu i z boków pierników. Obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.

wigilia-piernik-staropolski wigilia-piernik-staropolski-2 wigilia-piernik-staropolski4 wigilia-piernik-staropolski5wigilia-piernik-staropolski6

Wiecej inspiracji na potrawy na Wigilie i Święta w dziale Wigilia w menu.

Oceń ten przepis
recipe image
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)