Tagi:

Piersi kaczki na szybko to ekspresowy sposób na przygotowanie kaczki bez marynowania. Mięso pozostaje soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca. Sekret tkwi we wstępnym krótkim obsmażeniu mięsa, a następnie tylko dopieczeniu w piekarniku. Ważne jest pilnowanie czasu, by nie przeciągnąć kaczki, łatwo może wtedy zrobić się „gumowa”. Do kaczki polecam pyszny sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego.

Piersi kaczki na szybko

  • 2 świeże piersi kaczki ze skórą
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki cukru
  • gruby plasterek limonki
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta chilli

Piersi umyć pod chłodną, bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Skórę lekko ponacinać na krzyż uważając żeby nie przeciąć mięsa. Wetrzeć z obydwu stron sól i pieprz.  Suchą patelnię rozgrzać na maksymalnej mocy grzania aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć moc i włożyć piersi skórą do dołu. Smażyć nie ruszając mięsa przez 4 minuty do zarumienienia skóry, po czym przełożyć szczypcami piersi skórą do góry i krótko podsmażyć. Po minucie zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.

W tym czasie przygotować sos orzechowy. W małym garnuszku podgrzać masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodać sos sojowy, cukier, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Dokładnie wymieszać na jednolity sos i zestawić z palnika. Kaczkę po 15 minutach pieczenia od razu wyciągnąć z formy na deseczkę, przykryć folią aluminiową i zostawić na co najmniej 5 minut.

Piersi kaczki na szybko