Przepisy

Więcej

Porcja
6 osób
Trudność
Średni
Porcja6 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pizza party

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pizza party to fantastyczny pomysł na kameralną, długą imprezę ze znajomymi przy stole. Przed imprezą szykujemy najlepsze domowe ciasto na pizzę, aromatyczny sos pomidorowy i szeroki wybór różnorodnych składników. I już. Pizza party gotowe! Potem już każdy samodzielnie komponuje swoje ulubione pizze. Wystarczy rozciągnąć w dłoniach ciasto formując mini pizze, ułożyć je na kawałku pergaminu, posmarować sosem i pokryć dowolnymi składnikami. Chwila w piekarniku i gotowe do konsumpcji.
Ciasto na pizze to potencjalnie jedyny wymagający i problematyczny element w przygotowaniu pizza party. Chodzi o odpowiednie potraktowanie drożdży. Ważna jest i temperatura wody (między 35 a 40 stopni C, w niższej temperaturze ciasto nie urośnie lub będzie rosło bardzo powoli, wyższa – zabije drożdże) i odpowiedni czas leżakowania i wyrabiania ciasta.
Czas leżakowania wykorzystać na przygotowanie sosu pomidorowego oraz wszystkich składników, które zależą tylko od naszej fantazji i upodobań gości. Mogą to być np. podsmażone kawałki mięs, krewetki, szynka, salami, tuńczyk, starte/ drobno posiekane sery (ser żółty, mozzarella, ser pleśniowy, feta), posiekane warzywa (pieczarki, pomidory, papryka, oliwki, kapary, kukurydza, cebula), świeża rukola czy bazylia…

Ciasto na pizzę

  • 500 g mąki pszennej
  • 310 ml letniej wody
  • 45 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżki oleju roślinnego
  • 2,5 łyżki suszonego oregano

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem aż drożdże zrobią się płynne. Dodać letnią wodę (35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.
W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (450 g) przez drobne sitko. Dodać sól i oregano. Wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże. Chwilę mieszać łyżką, dodać olej, wymieszać i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Wciąż będzie się lekko kleić, ale będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto (tuż przed przyjściem gości) jeszcze chwilę zagnieść, po czym odrywać małe kawałki i formować z nich kuleczki (jeśli ciasto będzie się kleić – podsypać je mąką). Kulki układać na dużym talerzu zachowując między nimi odstępy (ciasto jeszcze trochę urośnie, też na boki). Talerz postawić na stole, przykryty ściereczką.

Sos pomidorowy do pizzy

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 2/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przecier pomidorowy przelać do garnka i zagotować. Dodać roztarty czosnek z odrobiną soli oraz wszystkie przyprawy. Gotować około 25 minut aż sos odpowiednio zgęstnieje. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić.

Podanie

Na stole ułożyć talerz z kulkami ciasta, sos pomidorowy w sosjerce oraz wszystkie dodatki (każdy w osobnej miseczce). Piekarnik nastawić na funkcję termoobiegu i nagrzać do maksymalnej temperatury.
Każdy z gości samodzielnie rozciąga ciasto na kawałku pergaminu. Smaruje sosem pomidorowym i układa ulubione dodatki. Ciasto wraz z pergaminem ląduje w piekarniku na mocno rozgrzanej blaszce i po 10 minutach w piekarniku mini pizza jest gotowa. Czas oczekiwania na zapieczenie można wykorzystać na rozmowę i szykowanie kolejnej mini pizzy.

DSC 7438

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Genialny pomysł na imprezę! Wykorzystałam w ostatki 🙂 wszyscy super się bawili. A ciasto, którego najbardziej się bałam wyszło extra! Także dziękuje pięknie za przepis i za inspiracje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami