Autor Wysmakowane 1 stycznia 2017
Pizza party to fantastyczny pomysł na kameralną, długą imprezę ze znajomymi przy stole. Przed imprezą szykujemy najlepsze domowe ciasto na pizzę, aromatyczny sos pomidorowy i szeroki wybór różnorodnych składników. I już. Pizza party gotowe! Potem już każdy samodzielnie komponuje swoje ulubione pizze. Wystarczy rozciągnąć w dłoniach ciasto formując mini pizze, ułożyć je na kawałku pergaminu, posmarować sosem i pokryć dowolnymi składnikami. Chwila w piekarniku i gotowe do konsumpcji.
Ciasto na pizze to potencjalnie jedyny wymagający i problematyczny element w przygotowaniu pizza party. Chodzi o odpowiednie potraktowanie drożdży. Ważna jest i temperatura wody (między 35 a 40 stopni C, w niższej temperaturze ciasto nie urośnie lub będzie rosło bardzo powoli, wyższa – zabije drożdże) i odpowiedni czas leżakowania i wyrabiania ciasta.
Czas leżakowania wykorzystać na przygotowanie sosu pomidorowego oraz wszystkich składników, które zależą tylko od naszej fantazji i upodobań gości. Mogą to być np. podsmażone kawałki mięs, krewetki, szynka, salami, tuńczyk, starte/ drobno posiekane sery (ser żółty, mozzarella, ser pleśniowy, feta), posiekane warzywa (pieczarki, pomidory, papryka, oliwki, kapary, kukurydza, cebula), świeża rukola czy bazylia…
Ciasto na pizzę
- 500 g mąki pszennej
- 310 ml letniej wody
- 45 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- 2,5 łyżki oleju roślinnego
- 2,5 łyżki suszonego oregano
Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem aż drożdże zrobią się płynne. Dodać letnią wodę (35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.
W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (450 g) przez drobne sitko. Dodać sól i oregano. Wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże. Chwilę mieszać łyżką, dodać olej, wymieszać i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Wciąż będzie się lekko kleić, ale będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto (tuż przed przyjściem gości) jeszcze chwilę zagnieść, po czym odrywać małe kawałki i formować z nich kuleczki (jeśli ciasto będzie się kleić – podsypać je mąką). Kulki układać na dużym talerzu zachowując między nimi odstępy (ciasto jeszcze trochę urośnie, też na boki). Talerz postawić na stole, przykryty ściereczką.
Sos pomidorowy do pizzy
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- 2/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przecier pomidorowy przelać do garnka i zagotować. Dodać roztarty czosnek z odrobiną soli oraz wszystkie przyprawy. Gotować około 25 minut aż sos odpowiednio zgęstnieje. Pod koniec spróbować i w razie potrzeby doprawić.
Podanie
Na stole ułożyć talerz z kulkami ciasta, sos pomidorowy w sosjerce oraz wszystkie dodatki (każdy w osobnej miseczce). Piekarnik nastawić na funkcję termoobiegu i nagrzać do maksymalnej temperatury.
Każdy z gości samodzielnie rozciąga ciasto na kawałku pergaminu. Smaruje sosem pomidorowym i układa ulubione dodatki. Ciasto wraz z pergaminem ląduje w piekarniku na mocno rozgrzanej blaszce i po 10 minutach w piekarniku mini pizza jest gotowa. Czas oczekiwania na zapieczenie można wykorzystać na rozmowę i szykowanie kolejnej mini pizzy.
3 odpowiedzi
Przepis na idealne ciasto na pizzę mam swój, ale pomysł na pizza party od Ciebie podkradnę!:-))) super!
Już mi cieknie ślinka! Muszę spróbować Twojego ciasta do pizzy !
Genialny pomysł na imprezę! Wykorzystałam w ostatki 🙂 wszyscy super się bawili. A ciasto, którego najbardziej się bałam wyszło extra! Także dziękuje pięknie za przepis i za inspiracje!