Tagi:

Placki ryżowe z piekarnika to pomysł na wegańską kolację, dodatek do obiadu, albo i nawet na obiad na mniejszy apetyt. Robi się banalnie prosto i pracy przy nich niewiele, choć przez to, że najpierw gotujemy ryż, a potem jeszcze zapiekamy w piekarniku, zajmuje to jednak w sumie ok 40 minut. W składnikach brakuje jajka i to wcale nie jest przeoczenie. Mimo jego braku, placki ładnie trzymają formę i nie rozpadają się nawet przy przekładaniu na talerz po pieczeniu. Choć przyznaję, że są zdecydowanie delikatne i łatwo rozłamują się przy wbiciu widelca. Jeśli więc planujecie zabrać je do lunch box którym będziecie potrząsać w drodze, to proponuję wzbogacić składniki jakimś „spoiwem”. Większość placków zjedliśmy natychmiast po zrobieniu, kilka zostało i dojadłam na kolację na zimno. W obu wersjach bardzo mi smakowały, ale chyba jednak na ciepło bardziej.

Placki ryżowe z piekarnika

  • 100 g ryżu
  • łyżka oleju kokosowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżce pestek dyni, pestek słonecznika i orzechów nerkowca
  • łyżeczka sezamu (u mnie po pół białego i czarnego, ale może być jeden rodzaj)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • oliwa extra virgin

Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zostawić na chwilę by woda odciekła. Olej rozgrzać na patelni i wsypać ryż. Smażyć kilka minut często mieszając. Gorący bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. Jeśli bulion był niesłony, dosolić. Przelać całość do ryżu i gotować do pełnej miękkości ryżu i wchłonięcia całego płynu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Pestki, orzechy i sezam przełożyć do pojemnika do siekania (zostawić po trochę wszystkiego do dekoracji) i zmiksować na małe cząstki. Podobny efekt można osiągnąć z moździerzem, a w przypadku jego braku np. zawijając nasiona w ściereczkę i rozbijając je tłuczkiem.

Ryż zestawić z palnika. Dodać rozdrobnione nasiona i orzechy i dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić w razie potrzeby. Wilgotnymi dłońmi formować z masy ryżowej placuszki i układać je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Z wierzchu posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut. Udekorować pozostałymi nasionami i orzechami.

siekanie nasionPlacuszki ryżowe pieczonePlacki ryżowe z piekarnika

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Placki ryżowe z piekarnika
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)