Tagi:

Rewelacyjne, mięciutkie i puszyste placki z bananami i masłem orzechowym. Kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli na wierzch. Niewątpliwie bardzo kaloryczne, ale tak dobre, że naprawdę warto się skusić. Najlepsze jeszcze ciepłe serwowane prosto z patelni. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek.

Placki z bananami i masłem orzechowym

  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół łyżki cukru waniliowego
  • 1 mocno dojrzały banan
  • masło klarowane do smażenia
  • polewa: 50g jogurtu naturalnego + 40g Nutelli + posiekane orzechy laskowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesiana mąka, cukry, proszek do pieczenia, sól. W drugim mokre składniki: roztrzepane jajko, jogurt, posiekany drobno banan i roztopione masło orzechowe. Połączyć składniki suche z mokrymi mieszając krótko widelcem/ rózgą kuchenną. Odstawić na około pół godziny.

Mocno rozgrzać masło klarowane na patelni. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać polane sosem z jogurtu zmiksowanego z Nutellą i posypane orzechami laskowymi (mogą być całe lub posiekane).

Jeśli spodobał Ci się ten przepis to zdecydowanie polecam tez słodkie puszyste placki jogurtowe i słone placki z ricotty.

Placki z bananami i masłem orzechowym

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Placki z bananami i masłem orzechowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)