- Porcja: ok 10 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 listopada 2016
Rewelacyjne, mięciutkie i puszyste placki z bananami i masłem orzechowym. Kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli na wierzch. Niewątpliwie bardzo kaloryczne, ale tak dobre, że naprawdę warto się skusić. Najlepsze jeszcze ciepłe serwowane prosto z patelni. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek.
Placki z bananami i masłem orzechowym
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
- 270 g jogurtu naturalnego
- 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pół łyżki cukru waniliowego
- 1 mocno dojrzały banan
- masło klarowane do smażenia
- polewa: 50g jogurtu naturalnego + 40g Nutelli + posiekane orzechy laskowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesiana mąka, cukry, proszek do pieczenia, sól. W drugim mokre składniki: roztrzepane jajko, jogurt, posiekany drobno banan i roztopione masło orzechowe. Połączyć składniki suche z mokrymi mieszając krótko widelcem/ rózgą kuchenną. Odstawić na około pół godziny.
Mocno rozgrzać masło klarowane na patelni. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać polane sosem z jogurtu zmiksowanego z Nutellą i posypane orzechami laskowymi (mogą być całe lub posiekane).
Jeśli spodobał Ci się ten przepis to zdecydowanie polecam tez słodkie puszyste placki jogurtowe i słone placki z ricotty.
5 odpowiedzi
Rewelacyjne! Wchodzą ba stałe do naszego śniadaniowego repertuaru.
Wow! To byla rozpusta na calego ale warto bylo! PYSZNE!
Super! Wyglądają wspaniale, dodaje przepis do ulubionych
Od dziś to moj absolutny numer jeden wśród placków!
Mój tez!!! Zakochałam się w nich!! ???