Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z kaszy jaglanej

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mięciutkie, delikatne w środku, z wierzchu z lekko chrupiącą skórką – rewelacyjne placki z kaszy jaglanej. Możecie zajadać je same, serwować jako niesztampowy dodatek do obiadu lub nawet zrobić wersję na słodko 🙂 Zdrowiej niż tradycyjne placki z mąki i jaj i chyba jak dla mnie – nawet jeszcze lepiej. Placki smakowały nam też po kilku godzinach na zimno, choć oczywiście po efekcie chrupiącej skórki zostaje tylko wspomnienie ;P
Jeśli szykujecie placki na śniadanie i zależy Wam na czasie rano to wieczorem należy przesiać i wymieszać suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia; zostawić na blacie) oraz ugotować i zmiksować kaszę z mlekiem, olejem i przyprawami (zostawić w lodówce na noc). Rano tylko połączyć składniki i usmażyć.

Przepis znalazł się w zestawieniu trzech pysznych propozycji na ciepłe śniadanka dla maluchów w moim gościnnym wpisie na Malinowej Planecie. Bardzo polecam zarówno sam artykuł jak i pozostałe dwa Wysmakowane przepisy: Muffinki z płatków owsianych oraz Błyskawiczne bułeczki. Nie tylko dla najmłodszych. Ja wszystkie trzy śniadanka spałaszowałam równie ochoczo.

 

Placki z kaszy jaglanej

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 70 ml mleka
  • olej z winogron
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Przesiać suche składniki (obie mąki, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszać. Kaszę opłukać na sitku bieżącą, chłodną wodą. Przelać wrzątkiem i przełożyć do garnuszka z gotującą się, osoloną wodą. Ugotować do miękkości. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem ręcznym z dodatkiem mleka, soli, pieprzu i łyżki oleju. Wmieszać łyżką suche składniki oraz szczypiorek.

Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Nakładać po czubatej łyżce ciasta i smażyć po 2 minuty na stronę do ładnego zarumienienia się placków.

placki z kaszy jaglanej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 22 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

20 odpowiedzi

  1. Mało odkrywcze? Może i przepis popularny, ale wykonany perfekcyjnie! I bardzo dobrze, że wrzucasz takie przepisy, zdrowa alternatywa placków powinna być znana każdemu ! A ich smak również 🙂

  2. Fajny przepis jak kocham kaszę jaglaną tak placków z kaszyi jaglanej jeszcze nie próbowałam także pomyślę o Twoim przepisie.

  3. Placki na bazie kasz odkryłam stosunkowo niedawno, ale bardzo je polubiłam! Świetne jest to, że w zależności od dodatków mogą przybierać całkowicie inny charakter!

  4. Bardzo lubię tradycyjne placuszki, więc pewnie i te zjadłabym z miłą chęcią 😀 Tym bardziej, że kusisz tę chrupiącą skórką 🙂 Nie znałam tego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami