Tagi:

Proste, szybkie, wytrawne placki z serem żółtym. W środku miękkie, z wierzchu skorupka przypominająca nieco taką z brzegu pizzy. Najlepsze zaraz po zrobieniu, gorące, prosto z patelni, z cudownie ciągnącym się, roztopionym serem. Można je zajadać same lub z dowolnym sosem/ dipem. Zazwyczaj serwuję takie kolacyjne, ale ostatnio wjechały nawet obiadowo w towarzystwie pesto bazyliowego do maczania i z dużą ilością świeżych warzyw na talerzach. Z podanych proporcji wyszła mi porcja dla trzech osób (jakieś 12 placków). Przyprawy możecie dowolnie modyfikować wedle własnych preferencji. Ser dobrze jest użyć twardy, o zdecydowanym smaku (typu cheddar), ale może być też „zwykły” ser żółty jak np. gouda.

Placki z serem żółtym na słono

  • 200 ml maślanki
  • przyprawy: 2/3 łyżeczki soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu, oregano, papryki słodkiej, odrobina chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 125 g sera żółtego w kostce
  • ok 200 g mąki
  • oliwa do smażenia

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko do miski. Dodać przyprawy i cukier i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ser żółty starty na dużych oczkach i maślankę. Zagnieść ciasto.

Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Z ciasta formułować niewielkie kulki, cienko je rozpłaszczając w dłoniach i smażyć pod przykryciem z obu stron po ok 3 min na stronę.

Placki z serem żółtym na słonoPlacki z serem żółtym na ostro

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Placki z serem żółtym na słono
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)