Tagi:

Podstawowy przepis na „zwykłe”, tradycyjne placki z siekanymi jabłkami. Zwykłe i niezwykłe bo najlepsze z możliwych. Puszyste, pięknie wyrastają. Najlepiej smakują od razu, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Można zajadać same lub z dowolnymi dodatkami takimi jak syrop klonowy, konfitury, miód, cukier puder. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w dziale śniadania.

Placki z siekanymi jabłkami

  • 160 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła klarowanego + do smażenia
  • 3 jabłka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • szczypta soli
  • 180 ml mleka
  • cukier drobny (1-2 łyżki w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać przez drobne sitko. Wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. 2 łyżki masła roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić drobno. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.

Uważnie rozdzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i zmiksować na bardzo sztywną pianę. Uważać żeby nie przebić białek. Żółtka przełożyć do większej miski, zmiksować krótko same i po kolei dodawać, wciąż miksując,: mleko, 2 łyżki ostudzonego masła, cukier i mąkę z dodatkami. Odstawić mikser i delikatnie, dużą łyżką wmieszać do masy najpierw ubite białka, a na końcu jabłka.

Od razu smażyć na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła.

Placki z siekanymi jabłkami

 

Oceń ten przepis
recipe image
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)